Affordable Watches 手錶討論區(35)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
當買一個面,差不多
Swatch都係石英錶,fashion watch又係
玩呢啲既無我地呢度咁有要求,就覺得少
可能因為石英錶實用好多,係日常工具,但石英錶普遍無機械錶咁美觀。

機械錶嘅定位係飾物,咁自然會比較想上網同人分享。

我自己每日返工都係戴Casio Protrek,準時、實用又耐用。但有個上司每日都戴勞力士,但佢管理層級就唔似我咁日日要打卡咁,唔遲得到。
舉手先
我專揀石英嚟買

GS, MRG, PRX 全部都揀石英
https://youtu.be/E7RV5GIvuu8

好有趣嘅潛水錶收藏家,佢自己都係工業潛水員,個收藏好多都係好affordable,我自己都有想買嘅錶係佢個收藏度。
石英我多數係太陽能 (CITIZEN,G-SHOCK/CASIO其他LABEL)
一係就千零蚊貨仔拎嚟玩下

記得有人形容出石英既廠都係行邪道
ok, 再加返
邊有批唔批㗎
想入手Longines master collection
想問下邊間做開會有折
如果有推薦又啱眼緣我可以
買完一隻先覺得原來對我黎講機械唔係特別有feel
先唔計佢整成點
Swatch Big Bold咁就咁露晒啲嘢出黎見到已經有啲想買

而家先星期二
O記跟

之前睇片比隻S7000B 2AJF毒到
係陽光底下好撚靚
想問下Oceanus支秒針係唔係一定指得正?
咁啱今日戴,不過唔係黑色既7000B
唔敢講100%,但我隻200蚊既casio mtp都對得準
呢隻s7000a 我都搵代購買左,寄緊黎香港
原本想買s6000先, 但s7000a 限量1500隻,依家唔買,第時想買一定食炒

1/250嘅價錢就買到地拖

好耐冇戴
其實戴呢d款會唔會俾d盲毛話抄勞款,但係chronograph 個設計根本就係universal
GS潛套針真係好正
其實都慘,基本上三隻圈一咁擺都一定似
記得近來咸仔同 longines 都有地拖款
但佢自己都同地拖比較, 都唔怪得其他人咁諗
諗起JR某幾條線同精工訂一批差唔多款既CHRONO做CROSSOVER
個定價就OVER 50000円
錶本身冇問題的
如果有solar 我一早買左,可惜出嚟出去都同一款石英
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞