Affordable Watches 手錶討論區(35)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
有商機,應該會嘅
係好睇 不過厚咗少少
另一款就薄好多,上手應該舒服啲 as a dress watch

周一 NPLM
Monday

我一直都想買Citizen 雞泡魚潛水錶,我好鍾意個外表,想係夏日陽光海灘下玩遊戲時戴。

咁近日出左隻特別版BN0166-01L,我就去錶店睇。顏色係靚,但無我想像中咁鍾意,因為我覺得佢個白色分鐘圈好礙眼。但特別版,賣哂就難揾。

另外我一直想買BN0151,個藍色自然無咁靚,但勝在成隻藍色,而且分針用橙色,同藍色對比之餘,橙色係開心嘅顏色兼水底最清晰,潛水錶好設計。問題係我未見過實物,我都擔心顏色太沉。

兩者都伯仲之間,我估兩隻我都會鍾意,所以係度問大家意見。

BN0166 (官方圖片)

BN0151 (網絡圖片)
先買 BN0166,遲啲再買埋 BN0151

新手留名
比例問題 不過而家咁樣最啱啱好
為左d字而特登去縮細個小秒盤反而唔靚
其實最緊要balance, 爛唔爛字係其次
係 我對爛字都冇乜感覺 爛得靚就得
真係似JLC Ultra Thin
機械錶較時間係咪最好等秒針指到0先較
週二
佢而家係Ultra Thick
Longines 好似好難喺出面搵賣家?
兩三千蚊Pilot watch 精工定citizen 好d

條帶開始殘
無關係,得較日期要留意
有幾厚? 以為chrono先厚
Stowa 同 Laco Flieger 鍾意簡單就Type A,要傳神就Type B
其實要講就唔淨係機械錶係咁,石英錶都應該係
你枝秒針唔係0點,當係去左十秒先算啦,枝分針理論上係郁左1/6 格
所以如果你唔等到枝秒針去返0點就較錶,理論上枝分針會唔岩位
IWC Spitfire
Zenith Pilot

affordable 我未諗到,好多都無12
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞