Affordable Watches 手錶討論區(35)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
咁好似得b1000揀
或者b5000囉

唔計size個人覺得G1000好型
我會揀b1000
如果唔係太大隻,我想要隻勝色
係,你啱

中型我都要著外套先戴,手太幼
正常個隻我覺得真係厚左d
longines 新錶好正 唔知有幾折
又要我再解釋,Waldhoff 係我第一個引入香港做零售,佢呃鳩我堆錶垃圾,d客一摸實物已經知。邊款德國裝邊款大陸裝我都有問清清楚,陀飛輪款部分德國裝,冇寫個d 係大陸裝。Diver 款大陸裝,因為如果德國裝Diver 四五千蚊只會出到垃圾。

我都好有信心講隻GMT,同價位microbrand 佢已經算性價比一流,造工幾好。所以呢隻係大陸組裝的,先俾到成本分配落隻錶到。

btw 其實有咩可疑,幾千蚊買隻錶,spec 又公開透明。microbrand 世界照騙最常見,冇實物睇真係把撚搞return shipping又煩,我當初開microbrand select shop就係俾香港人可以拎microbrand 上手,最公道你上黎摸實物,覺得垃圾既可以建議下咩細牌子同價可以取代下。
有咩德系

補圖討論
點解longines 係都要鑽爛啲字
講咩德系唔德系,講到口臭,大把錢就笑你德系冇4分3夾版,冇德國銀,冇黃金套筒。唔計德國。少少錢就定義又再鬆d,總之德國機芯德國牌子又叫德國。 再鬆d 其實德國牌子德國裝,但唔係德國芯都計。
個個人心中標準都唔同。
affordable 當兩萬樓下計,
分兩大類
1. 唔係用通用芯(成本高所以貴d) damasko,sinn,nomos 德國裝德國牌子德國芯。
2. 用通用芯: Stowa Laco junghans junkers zeppelin sternglas,仲有一堆德國microbrand,德國牌子德國裝 唔係用德國芯。(包括呢個post d 師兄最鍾意屌既waldhoff 基本上係一鳩樣。差在個brand成立長短問題。)

用日/瑞通用芯送去德國裝基本上平價錶市場都係咁做。銷售方面係對唔熟錶唔識錶消費者多左信心,但作為選物店鋪家角度,係徙氣。唔值得因為佢邊度做而買,幾千蚊野,成本咁緊既情況,放錢落隻錶到好過送返外國裝配俾人工鬼佬賺。

手錶市場根本好簡單,羊毛出自羊身上,你俾5蚊就有4-6分既野。你俾5蚊買到10分既野,咁其他廠可以執柒啦。人人都想100萬買1000尺半山。錶post開左咁耐,間唔市都有睇,發覺消費者好鍾意自欺欺人,所以d牌子鍾意徙錢幫d錶遊飛機河,瑞士牌子瑞士製,買到3-4千蚊好抵,但其實針,殼,面,帶,全部大陸配件廠生產。講真你係個牌子,發現搭飛機個成本佔咁多,不如用落隻錶到好過。
所以,如果你見到有咩潛水錶德國製,賣緊2-4千蚊,倒不如買大陸廠做好過。
傳統pilot可以睇archimede,藍色燒針同紅gmt針好突出下,一萬蚊樓下剛剛好,有錢可以上埋銅版,味道一流
laco果隻最有現代感,可以去旺角某巴打間公司試下,13200蚊
stow果隻好大,唔敢推薦
sinn 105 utc 40mm最易上手,我自己有黑面,但白面都好好睇,當日我都諗左一陣唔知買邊隻好
union 果隻太難買,睇款就幾好有vintage feel
muhle Terrasport 42mm 我唔覺得好睇,Seebataillon 45mm 又係戴唔起
德國microbrand就唔講啦,呢度有專家比我識更多
唔affordable既,可以睇sinn 856 857,有tegiment,仲有nomos,bauhaus + HKG 3個字我都好鍾意

講多了,其他資訊留返比大家上網搵下,自行判斷啦
tldr
無辦法,錶面設計唔夾機芯
我上過去,睇到佢d貨係大陸寄落黎
我問佢,佢話佢係大陸搵師傅造,用返d好d既材料,信唔信就自行決定啦
女裝手錶 Moonphase款有無推薦?
筆直7000樓下 送俾女朋友做生日禮物
見到Mido有石英款 Around 4xxx-6xxx
買唔買得過?
Moonphase 嗰隻正,同 JLC ultra thin moon 8 成似但只係唔夠三份一價錢
明白
清有無其他本地錶帶推介?主要想睇過實物先買
我都覺得moonphase 果幾隻好睇啲
又厚又巨我覺得唔岩feel,不過可能只係我手太幼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞