Affordable Watches 手錶討論區(35)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
最特別梗係老婆心意

你呢隻睇款應該係Sports Vintage Diver
呢個價位Orient造工算唔錯,有日期星期、用自家機芯、藍寶石錶面,值回票價啦
巴打上youtube search "ORIENT Mako III limited edition",有片詳細講隻錶嘅特色
大家點睇veneziancio呢個牌子?
睇中佢有隻鏤空潛水錶 200米、藍寶石玻璃、日本機芯
另外都睇中tissot seastar 1000 powermatic 80 玫瑰金
呢兩隻大家又會點揀
V字頭果隻就算啦
點解咁講?

我因為好鍾意呢隻Citizen Eco Drive 雞泡魚手錶,我一直都想買BN0151,夏天游水時戴,因為我覺得藍色=藍天+深海=快樂自由。

最近因為我嘅生活習慣同自律大幅改善,以前成日遲到搭的士,而家幾乎無,甚至約朋友可以早到。自己又開始定期運動同閱讀,咁獎勵自己,就趁夏天買潛水錶,我人生第一隻潛水錶。

呢個時間Citizen 出特別版BN0166,反而令我十分猶豫,因為兩隻我都鍾意,但因為兩隻定位一樣都係海灘錶,戴一隻另外就唔會戴,所以要只揀一隻。

好在上網見到間錶店兩者都有賣,我可以去店內比較。

BN0151 係深藍色,仲有橙色對比藍色,而且橙色係海底係最鮮明,係潛水錶好設計。

但最終揀BN0166,因為顏色鮮艷啲、無咁深色。無橙色針係有啲可惜,但我遲啲都想買Citizen Aqualand 都係橙色針,而且我嘅目標手錶清單大部分沉色,不如要隻鮮艷嘅對比。

我真係揀左好耐,去過好多錶店睇,最後我都滿意自己決定。Citizen 錶夜光好,又圓碌碌咁,又太陽能方便,又薄,而價錢都係2千幾山,我知道是但揀一隻我都滿意。不過唔鍾意黑色錶帶,會上網買條藍色膠帶,但呢個小問題。總之而家幾開心下。
唔搭的士過零月已經夠買,值得獎勵自己
白色內圈好睇,睇落仲細隻咗啲
錢事少,但遲到係心理問題嘅伸延,長期焦慮同拖延,晚上又難自制夜瞓,早上就好焦慮同拖延去返工。

我唔敢話自己無哂心理問題,但真係改善左好多。所以真係好值得慶祝。

Any肥,值得慶祝

出返八針
What’s this brand ?
Selten
未加價前都可以玩下
有無人玩過zentier / kuoe ?
做緊折喎!
支持本土

hanhart 新錶,38.5mm dial,10mm厚,44mm lug to lug,連稅890歐,做正裝返工都唔錯
響二手鋪見過實物其實都算靚靚仔仔
記憶中比外國人普遍屌qc問題係改名前, 改名後唔知有冇改善
香港好似都有兩間有代理, 望吓試吓囉
另外睇多啲review同外國forum嘅討論評價再做決定
Friday
配 partitio 嗰種直 lug 會好睇啲
終於入咗
都係既,不過預時奸狼85折6500蚊,比junghans max bill man少少呢個價我都會推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞