Affordable Watches 手錶討論區(35)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
入門隻細牛款好似40幾就有
比richemont收購之後就變左
不過過左咁多年都係做唔起
上網見到

復古風格的天梭Heritage 1938 系列
超值天文台認證腕錶

剛剛看到天梭TISSOT新推出的Heritage 1938 Chronometer天文台認證腕錶,售價只要新台幣25500元,真的是驚呆了。(應該沒有更低的錶款吧!)

而且錶款最特別的地方,是採用天文台等級的ETA 2824機芯(當然打磨沒那麼到位),而非Powermatic 80機芯,這也是滿妙的地方。

其中鮭魚面款當然是大家最愛的款式,如果小弟有買,一定要搭配一條不鏽鋼米蘭帶!
.
#天梭 #TISSOT #Heritage1938 #COSC #鮭魚面
#天文台認證 #Chronometre #Chronometer
#ETA2824 #Heritage1938Chronometer

無大家唔鍾意既膠件,用2824 ETA
大家覺得會唔會成為另一隻PRX咁熱門
唔平囉
同埋PRX係俾到個平民luxury sport watch出嚟
唔係咁熱
收購都十幾年前嘅事了,不過RD 唔可以同垃圾H 比較, 起碼RD 都做到geneva seal …
本來全線手錶有geneva seal係幾威水賣點
但係佢自己打破左

當年Biver如果係入RD唔係H應該幾有趣
隨時可能會係RM個位
冇一隻德國牌子上到二十大
產量低 朗格一年得幾千隻
頭20同樣產量幾千隻係得RM同VCA
RM唔洗講 VCA個價都高朗格唔少
有啲affordable 嘅德國牌子產量應該唔少,似係推廣不足
會過萬既 不過唔係幾賣得
朗格對落已經係GO排到去40幾
可能德國錶太man,女正裝錶又少,少咗一班女仕買都有影響
Kurono Tokyo Calendrier “Azuki”

喺我僅有嘅買錶經驗當中,Kurono Tokyo嘅開箱係最有儀式感的,除咗身份證、牛皮面日記、同調較月份嘅錶筆呢啲必然配件以外,同上次隻綠茶一樣,錶盒都係以同錶面相同顔色嘅和風方巾包裹。

開箱部分就唔特別影了,直接影下主角

特登將綠茶紅豆擺埋一齊影兩張

個人初步感覺係,紅豆嘅錶面相當靚仔,所用嘅暗紅色近似啡色,比一般紅色錶面低調但不失性格,亦比較少見於其他錶面。其低調深沉嘅設計應該比綠茶容易配襯正裝,頗適合返工時配戴。

兩隻顔色我都相當鐘意,以個人偏好,我會返工戴紅豆,放假戴綠茶。

遲啲再喺陽光下影多一兩張分享俾大家睇睇

(相影得唔靚,請見諒)
巴打真有愛,同款兩隻色
都掙扎咗啲時間

跟,恭喜你終於開箱

大家有d似,跟下隊先

補多張
Btw,我果隻個no.都係001再跟幾個估計係同我個名有關嘅英文字
成40mm 有d 大隻
發現全世界都係001
我d 英文字又同我個名完全冇關
咦,咁可能純粹巧合
不過真係中得幾應下,非常好
基本上LMVH旗下錶皇牌就係H, 覺得佢近年都好似放重咗資源落H多過係Zenith/Tag Heuer 而H個marketing 又真係好勁,狂搵唔同collaboration,足球、名人乜都有

但佢啲錶款真係太大,鬼佬戴
有錢仔g shock
不要用H 侮辱g shock
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞