多倫多生活討論區 79

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
新聞鋪天蓋地講Montréal嘅REM,睇落好似又幾正咁。多倫多應該冇可能有
REM仲遲過Eglinton開始起
有時有啲嘢係多倫多廢,唔好老屈加拿大
REM個網絡仲要大過Line 5究竟Line 5幾時先起好
REM 第一階段全長 17 公里,2018年動工
獨立於STM同exo嘅全新嘅鐵路系統,備有自動幕門、全自動駕駛、新嘅跨河大橋
結果尋日通車

多倫多 Line 5 Eglinton 全長 19 km,2011年尾開始動工
到而家未知幾時通車

申:QC新移民,雖然唔會日日用到 REM,但係都覺得 REM 係幾正,終於有返少少亞洲嘅感覺
唔好咁啦,無比較無傷害
一直好懂憬住Quebec
有月台幕門已經贏晒北美同歐洲,接近返東亞嘅標準
咪笑尻手足啦
唔洗5年
Ontario 幾時可以追上

https://twitter.com/rm_transit/status/1684333592749436928
而家已經羨慕緊
btw,推主好似係住多倫多
係 睇個站設計 車廂都好正
見Rem 連住嘅suburb城市市長好似都過改變咁個城市設計 可以起樓係rem 附近 有巴士站方便啲人坐公共交通工具 啲路亦起埋單車徑方便大家用 係大贏
掉轉可以講TO misplan, mismanage咗幾十年
先變成今日咁
首先要頂得住D稅,歐洲等級
根本就應該Line 1快啲起上去Richmond Hill Centre
YRT應該有好似REM咁連起哂佢 唉 不過保守黨政府對公路興趣應該大好多...
見最近話Line 6應該可以下年開..應該早過Line 5添
又真係幾和味
由70年代開始取消興建多條高速公路
同時間又唔投資落起公共交通
就已經注定會搞到今日咁

而家嘅基建根本係啱幾十萬至一百萬人住
而唔係現時大多市嘅幾百萬人
人地條REM係經市中心
YRT條Viva只係within York Region
巴士都坐唔滿 點justify起鐵
係都搞好啲GO Train先 今時今日仲柴頭 單軌 平交道
R洲不了就係因為咁啲人先至唔住qc 稅太高講法文學法歐洲咁經濟冇活力
咁其實都係雞先定蛋先 咁嘅班次又幾多吸引力可以去搭巴士
到你起得鐵自然就有發展有人用
但Go Train要搞好都確實要...
當Line 1起到上Hwy 7
嗰條Viva先轉做輕鐵都未遲
不過好心起高架啦 條路咁闊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞