多倫多生活討論區 79

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
Asshole with wings.jpg
【明報專訊】聯邦移民部(IRCC)日前在網站公布修訂指引,不再優先處理香港居民家庭團聚、學生簽證和永久居留申請,引發新移民港人圈子關注。但移民部今日回覆本報查詢時指有關指引是錯誤發布,將會按照原本做法繼續優先處理港人申請

移民部本周一(24日)在其網站公布「支持香港居民來加拿大的特別措施指南」(Guidance for special measures to support Hong Kong residents to come to Canada)的更新,內容指「涉及家庭團聚、學生和永久居留優先處理的部分已被刪除,香港居民不再享有優先處理權。」

本報早於周二已向移民部查詢有關政策更新的推行原因、詳情及受影響人數,但移民部一直未能提供正式回應。

直至今日下午近1時,移民部媒體關係及傳訊組負責人克魯波維奇(Matthew Krupovich)終於透過電郵回覆事件,指「我們已審視了更新後的指引,並確定發布有誤,我們會繼續優先處理香港申請人,香港居民不應預期處理時間有任何變化。(We have reviewed the updated instructions and determined that they were published in error. We continue to prioritize the processing of Hong Kong applicants. Residents of Hong Kong should not expect any change in the processing times.)」
彈出彈入
anyway, 呢幾日大把人驚餐死, 而家安樂晒
民主國家政府部門肯認自己柒咗
其實又未到要驚餐死,起碼自己嚟得就唔預返去
咁當然愈快到手就愈好啦
係, 唔理移民邊度都好, 入PR都係matter of time,
阿Q啲諗, 就算冇優先, 咁咪當普通移民囉, 本身都要幾年時間架啦 (預左會被人炳)
屌 真 搞到食餐飯企起身幾百次
之後同啲同事講好驚蜜蜂 佢哋就會話蜜蜂幾幾重要
我都知重要 但真係好驚比人吉
利申:密蜂恐懼症
Toronto係bee city
呢到多蜜蜂冇黃蜂,d蜜蜂仔細細隻好得意
好彩真人唔識你
我後院同車房有幾次得到黃蜂垂青,建咗個竇。
Ching心境上已融入本地
我知佢重要但都好驚呀屌
唔止係matter of time, 個時唔一定要stream b , 仲可以行plan b.
加拿大要20個月pr的話我直接去日本駁高度人材算

反正黎到加拿大之後勁失望
唔係stream a 洗濕腳,已經走左
唔好話, 加拿大本身係有目標咁去搶特定族群
唔係唔會搞個visa 派俾h1b 班人
全球都係咁嫁啦
你估香港咩
我覺得加拿大可以容納一億人。不過各方面既配套就完全未追得上。短同中短期會有各種不協調,供不應求會造成價格飆升。我贊成增加移民,但係我希望政府加速解決新移民面對既各種困難。
My two CBC have troublwe with Hongkongese
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞