多倫多生活討論區 79

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
唔止
入境到拎到ecopr 最多只計一年(730 日既一半)
退一百步講... 梗係唔會deport啦, 可能好多人owp/pr/visa心切, 冇去讀過ircc deport人嘅歷史, 我好好好肯定唔會首先搵visa ?可能?過期嘅人
呢個係全球最aggressive而又有咁上下size嘅國家, 三年to citizenship根本好賣大包, 好好珍惜我國嘅慷慨
之前見申請pr要大約3-6個月
果時官網processing time要幾耐

佢寫3-6個月定係誇大寫12個月?
可能半年變一年掛
其實要睇新一批搞幾耐先知
宜家個個靠估睇到20個月就驚定
搵D無聊野分享,
剛同個local傾計, 我話件事發生係24th july,
佢confirm多次, july 24th,
我係香港真係慣左英式書寫, 而家都未轉到口、未改到spelling,
我未搵到工, 個人一定depressed, 移民生活唔易, 但都要搵D野cheer up, 來到呢度要學阿Q精彩
中曬
班人咬住H字頭開始就歸落去stream AB= Humanity
咁咪即係當我落地兩星期搵到工 (14 days)

返一年工申請 (365 days)

等20 個月 (~ 600 days)

然後979 日入面得730 日可以打5折

有249 日係冇用?
呢個係口頭, 美式日期我諗唔係咁dominant
最少唔係咁多07/24/2023, 但係JL 24又真係常見
我以前接觸北美client, 真係dd/mm/yy咁樣, 我見呢邊local都係咁樣講(雖然接觸嘅local有限), 當然啦, dd/mm 定係mm/dd, humour定係humor其實大家都明, 只係當時我心入面笑左出來, 對我來講都係少少+有D無聊嘅cultural shock
加人笑鳩美國xyz同美國人好多係親戚, 都係文化傳統嚟
咁到底多dd/mm ,定mm/fd
我感覺mm/dd 多d
1/1 一定係1月1號, 大家明就得,
1/4先難明, 1月4定4月1 如果係北美, 又係官方+大公司, 我會assume係1月4號, 但大公司一般都會寫april, 唔會咁懶1/4
我覺得係mm/dd多D
我又唔係覆緊apply緊pr啲人
做咩姐你
我細個讀書教我地英文入面最重要items放最後, toronto, ontario, canada,
而中文就相反, 重要野放前, 加拿大安省多倫多,
所以我會覺得26 july 2023係跟返英文"norm", 只係唔知幾時開始(或一直都有而我唔知)變左july 26
media讀日期都成日讀July the 26th
咁其實如果official/health 兜頭兜面問你dob, 其實咁樣答返都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞