多倫多生活討論區 79

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
明白哂
你可以咁講
所以york, u of t 如果我去讀校外課程都可以扮
「我讀u of t......./中大..../港大.... 嘅校外課程
港大太空工程畢業
btw UTSC同UTM係咪主要做啲乞食本科?
Cert校長簽名唔同
transcript分校係會寫明
本質上係分校
書院本身uoft本校入面就一堆
有啲program係得特定校區先有

不過講真 北美因為law同medic都係postgrad program
真正勁嘅人會去曬CS、比較Quant嘅同Rotman program
而且加拿大大學學制係寬進嚴出
冇公開試 你求其都可以入uoft
講緊你校內試average 75就可以入(勁多人公立學校讀唔掂 G12轉去華人開嘅野雞私立刷分 係可以科科都90+)
但你畢唔畢到業另講
因為冇經過公開試篩選 年中係大量學生因為成績差比人踢出校

而且開勁多無謂humanities social science
好多uoft畢業就失業or打垃圾工
How about Erindale?
I went to U of T with 63% average
講真啦 話就話寬進嚴出
但呢邊啲大學玩absolute grading
以uoft為例你80+已經secure A
其實就咁睇如果係香港大學生去讀
正正常常上堂交assignment考試
我好難想像可以科科50-比人踢出校

橫行對比香港教育系統 真係地獄黎
都已經公開試拉左curve篩選完一批人
去到大學仲玩拉curve
搞到成堆人80+中mean出C+
科大尤其係重災區
明明實力有嘅 但係後續你想追求post grad好難係GPA到有優勢
我本來文科ge.... 奇在我gpa

香港舊日啲gpa gam到好低, 出去見MT/intern都畀人當笑話
星期六日究竟有咩做好無聊
自己去日本Amazon買啦
連運費仲平過係到買
洗衫 掃地 睇書 瞓晏覺
你以前係香港weekend會做咩?
同fd食飯打波 同屋企人食飯呢度冇fd冇屋企人

有冇咩event或者free show可以kill下time
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞