多倫多生活討論區 79

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
租約乜q都唔包
係咪痴線?

Olivia Chow asks Toronto residents to offer rental units for refugees as shelter spaces fill up
https://www.theglobeandmail.com/canada/article-olivia-chow-asks-toronto-residents-to-open-homes-to-refugees/
扮下嘢啫 突然間左膠上身 佢實知無人會咁做㗎 你連烏克蘭人都唔係無人理你
有人就補充話, 係叫啲人市價或以下租出畀難民
但係都解決唔到問題, 難民有好多種, 但搞到瞓街(過去幾年都有)嘅根本租唔起, 收咗佢地入屋係自招麻煩
租霸我見過幾個, 我知咩事...
On9 真係無藥醫㗎。
首先,啲難民根本就係federal 既jurisdiction。佢當自己仲係做緊MP吖。 遲早全國啲難民沖晒嚟多倫多,因為Olivia 會俾佢哋住酒店。第日多倫多頂唔順,咪又係打回原形。嗰陣全世界都會鬧爆Olivia。你睇下Ford 有冇give a damn.
點解佢唔做個好榜樣呀?大隻廣
其實都係同個時美帝唔知邊個議員話要賠錢比黑人一舊大筆錢一樣道理
eye catching only
因為省同federal保守黨都慣咗被叫racist

我覺得左翼有一啲好嘅platform, 不過西方左翼時常做出嚟嘅嘢係on9
咁多人投票畀佢 叫佢地夾份先
你地自己選出來 冇得怪人
但職場唔係
好難揾到有好工同升職
難民係全國性問題
喺地價至貴嘅多倫多搞咁嘅嘢 邏輯何在?
即係難民都唔係問題, 而係冇理由要人地喺最貴嘅地方捱(當然, 好多會選擇喺最貴嘅地方乞食), 不過講真班人都係有排做無業遊民
我仲諗緊投邊個
我係難民都沖嚟多倫多啦。有酒店住噃。
我淨係支持合法移民。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞