多倫多生活討論區 79

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
100 millions by 2100
想問下去多倫多做美甲美容搵唔搵到食
I am up for it if even lihkg comments are a source for learning
trouble
先進國家最大既問題係人口老化。加拿大亦要面臨依個問題。造。 2015 年,加拿大提議 Full CPP同OAS年齡由65歲提高到67歲先可以攞。 後來2016 年推翻咗。即係話加拿大既退休金計劃都開始頂唔順喇。所以我話要隆重感謝支那香港正苦送咁多優秀人才俾加拿大。我應為唔使等到2100, 人口會超過一億。因為好多住係嚴重人口老化既國家年輕人,都唔想孭起兩,三個人要養一個老年人既比例負擔。你睇下大劣年青人都唔願意交乜嘢退休保險啦。因為知道遲早爆煲。到佢哋要攞嗰陣,可能已經冧檔。
所以有啲經濟能力既,一定會諗下走去啲人口相比年輕既先進國家啦。
咁其實加拿大係絕對可以變成年青國家
伊朗都好年青(年青人口龐大), 但係內政差劣, 走咗幾多過嚟呢邊
一個年青人口middle power都可以生育率冧數, 就知governance都係一個留唔留低嘅因素
多唔多人會整甲?
或者做正經按摩搵唔搵到食
本身香港做文職 無特別技能 想學樣野過去搵食
我覺得多人整甲呀
正經按摩?massage therapy 個D? 哩到好多公司醫保包按摩,好多人會去按
伊朗同其他極權國家啲人都會諗盡方法走㗎喇。依個又係另一個原因
買架車連finance都做唔9到
過咗嚟自己睇下先。無謂學咗無用。
you need a licence.
我都做唔到車finance。因為我無credit 歷史。
係呀 保健按摩嗰啲囉
如果後生香港女仔去做有冇危險性
係香港考左先去認唔認可?
咩trouble?
都要嫁
邊個話你知3-6個月一定有pr
佢話優先 快過20個月都叫優先
一個半桶水,另一個半桶都冇
唔好意思 唔係咁熟
RMT係乜?

另外想問美甲多數幫local定移民整?
係咪多數去nail salon 開工?
registered massage therapist
呢邊做按摩最好考咗牌先,公司保險嗰啲一定要去RMT做先有得claim

美甲乜人都有做
以前啲鬼婆淨係鍾意做acrylic同shellac,但而家都有好多人會做hard gel
home salon又有,去nail salon掛牌都有,睇你preference
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞