肛門瘻管

1001 回覆
201 Like 18 Dislike
其實我依家都唔痛 最痛係一開始含膿 穿咗之後,其實到而家只係間唔時會痛一兩日,但係嗰種痛就好輕微,之後佢就又變細返完全唔痛
師兄最尾用咗幾耐完全康復,谷住粒瘡痛啲定做完痛啲,話係洗傷口最痛?
做手術要揀時機
腫到仆街果陣最好食一排抗生素消左炎先
到佢唔腫摸落去硬硬地做個傷口會細d同唔痛
咁姐係我宜家都算係好時機?
照mri 係咪會睇到埋佢係咪消左炎?
呢個post好恐怖
2020年右Pat 第一粒6*4cm膿腫 發燒搞到訓一星期醫院
掛左兩個月引流喉袋每星期有社康護士上門洗傷口放膿

2022年外陰又多左個窿流液體

2023年突然左pat 又痛同發燒 入急症室比護士𠝹6Cm深既膿腫

今年再照MRI 確認3條瘻管 外陰果邊管係mri內顯示連住一大泡野

由2020年不停照大腸-照ct-照mri-照小腸-mri -照大腸-琴日返公立醫院覆診終於話四個月後可以做手術 順便手術前照直腸 不過手術只可以做掛線 醫生話每一至兩個月返去勒緊條線 想問有無人一樣要做掛線手術 過程係點?
另外想問吓大家去完大便沖水係抹都唔抹?直接沖涼?齋水啊定係都會攞沐浴露清潔?
做上身囉
你呢個情況會唔會係本身有克隆氏症?
掛線係等佢慢慢好番,因為太複雜直接切開你有失禁風險
唔會
但睇到入面有冇含住一泡野
補充少少
發唔發炎好易知道
你撳落去好撚痛就係發緊炎
開頭第一次見腸鏡發炎 之後複查又無事
小腸都檢查埋 排除係克隆氏症🫠但搵到困難梭菌
然後檢查免疫系統問題
下次照埋直腸鏡就完成晒檢查 8月見麻醉科醫生
9月做手術

幾個公立醫生都話我呢個case好鬼複雜
🥲
唔敢啦 無辦法 都係想個傷口埋哂 埋得靚仔哂先好過 唔係埋得唔好又有排搞最衰
個泡野就係濃?
我沖涼禁佢唔痛架
聽到都覺得痛苦
你呢個case應該會比公立當教材
我個傷口有少少生得唔好,依家久唔久會磨到痕痕腫腫,有時番去覆診拎藥膏搽
係呀😩之前入院有教授級同幾個高級醫生 仲有成班醫生係度用英文傾同影相 日日比人圍住影相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞