肛門瘻管

919 回覆
192 Like 18 Dislike
唔會橫跨 視乎個出口喺邊 由出口𠝹入去 泡膿越大 傷口就越深越大。屎照痾 開頭洗傷口洗密啲
唧過一次啲濃出嚟
小夫我要進來了
我未有出口應該唔會好似巴打咁嚴重掛
巴打點捱過依段時間
落街症洗就會搵支棍仔不停重複攝條紗布仔再扯返出嚟做清潔,之後會會攝一條紗布入去再搵埋大既cover住,每次開完大就自己換紗布,姑娘一定提你沖完涼再落黎洗

利申:前街症護士
我都冇出口呀, 同你一樣
個醫生就係話冇出口驚界太大所以唔幫我做住...
醫生有冇話成因同醫療方法?
成因話係抆屎太用力整傷左入面
因為抆果陣有小部份肛邊會比你擦到
咁之後傷左又有菌就發炎變左條通道

要斷尾應該一定要做手術
當然有極少數case自己會好番
又未必要用applicator既,不過其他方法風險會高一點,現在的街症很保護主義很多無謂的指引,這又不能做那又不能做,這是不對的。

利申:前街症普通科護士
同情你
睇過個手術點做
諗起都驚
過來人當年係仁安醫院做,做左45分鐘,放左一個月病假,日日要係屋企洗傷口,慘痛經歷
我都做過 係私家做
想問你好翻之後有無疤痕?
我宜家屎眼好翻個位有條坑咁
摸落去都無曬感覺
而且好易流血
最近去仁安搞粒膿瘡

d姑娘幾後生同靚
未爆過?
我做咗兩次手術先好,斷斷續續都兩三年,未做之前發得最嚴重果陣咪自己用針插爆佢放膿(唔好學),都慣咗。洗傷口真係好撚痛,有次個姑娘手勢唔好,塊膠布痴住入面卷紗布我洗傷口果陣成條扯咗出嚟流到成廁所血
想問有咩病徵
我肛門會痕同有側邊似腫腫地
當痔瘡又搽極藥都唔好
咁之後開大後,
係咪唔可以抆屎
要用日本果D有水沖既馬桶洗C眼?
試過肛周膿腫,過後變成瘻管。

原因就係即使抽左膿,膿腫發炎既組織如果切唔晒,傷口生返埋就會包住d發炎組織,久唔久再發炎就有有d 膿係入面好似地鼠掘隧道咁,變成瘻管。嚴重既掘返入腹膜/子宮(女)都仲得。

當時做完抽膿之後,醫生有講膿腫之後7 成人都會返頭變癢管,因為發住炎咁切,唔會一次就切得清。所以我當然係半年之內,做左兩次手術,每次康復期一個月,康復期間真係好撚慘。

如果醫生同你講做微創,即係沿住瘻管既隧道用儀器切, 之後用d 會人體吸收既材料填充返個傷口,做完係冇咁痛,而且唔係open wound, 康復期短。
但因為又係切唔乾淨會復發風險比較高,當時我選擇左傳統手術,切完開放式傷口,唔縫針。等佢入面慢慢生返出黎。

康復過程你想知就再講。

我係私家醫院做,兩次手術連藥連洗傷口,加埋用左10萬。
未呀
醫生話我依家係比較早期發現
所以唔係深而且係一條直線
驚撚到鳩縮
原來都咁多巴打遇過
希望我下星期做完手術冇事啦
趁未嚴重快啲攪 受少啲苦
一個月幾好丫
起碼搞掂曬先番去見人
我想像唔到屎忽一大個窿然後要番工
我想知邊間有offer微創
我想賭下
反正保險只係話3個月內做同一個位先唔包
而家我柯完屎一定去沖涼沖C屎
搞到而家係公司都唔珍惜時間痾屎,吞少左po
我有諗過自己拮
但係果個位自己都睇唔到點拮
成日抆到流血都係輕手返啲先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞