肛門瘻管

918 回覆
192 Like 18 Dislike
我想問吓你呢個狀況,同我喺菊花隔離生咗粒膿瘡,再開刀清晒入面啲嘢有咩分別,同你哋相似嘅就係洗傷口會勁痛勁痛,然後放條棉條落去好撚長嘅會換咗佢同會清洗傷口,我想問咁樣熟唔熟於肛門瘻管
個膿腫冇穿番入直腸就唔係瘻管
要照MRI確認
發覺我同樓主有啲似
又生膿瘡又中過瘻管
做左cd rom一陣,分享下我個情況先
背景:五六年前已經發現有粒細廔管係菊花附近,不過一直無處理佢,偶然抹pat pat會流血,無大問題。自己生活習慣有d差,會夜訓,返工大壓力,鍾意食濃味嘢

上年十月開始生abscess,consult左兩個外科醫生之後做十一月手術,切左條廔管。用左個幾兩個月recover,過程比想像中無咁痛

今年一月abscess返返黎,照左MRI發現有多兩條分支,gg,近排完成埋第二個手術,傷口深過第一次好多。

奉勸大家:有廔管仔既就快d搞左佢,唔好等佢變複雜

都想問下:
1. 大家患病前生活習慣係咪同我差不多
2. 有無師兄患病之後大大改變左生活習慣,之後無復發

為菊花幸福著想,要由生活習慣做起
我十二月尾開始生abscess,一月頭 去左放膿,而家keep住洗傷口,一直wfh到而家,醫生最近有建議我去照下mri,緊張希望吾好有瘻管

想問下師兄做完手術之後煩吾煩?洗傷口?痛?會唔會好影響日常生活?
Touchwood如果你係初期廔管,傷口應該都唔會太深。
可能都要都2-4個禮拜,定時洗傷口,視乎你有無得wfh啦
我做完手術到依家大約3個月
個傷口埋口嫩肉有D擦損甩皮痕痕痛痛
依家好撚驚, 即約左醫生覆診
希望唔會變abscess
唔係開post我都唔知原來咁多人中招
你係瘻管切開術定係切除術?
上年做完瘻管手術,
但係本身腸胃唔好成日痾,一直都埋唔到口
依家都仲係有瘻管喺度,今年想再搵醫生做多次,唔想再有手尾,有冇師兄有醫生推介?
切除,醫生比過張相我睇,切左一舊野出黎
姐係本身你有多過一條瘻管?
我又係11月中做完手術,切左舊野出黎,瘻管長3cm,宜家傷口埋得7788
我個傷口應該埋咗
但係因為行路磨擦搞到損咗
依家痕痕痛痛摸落去仲好似有少少腫好似暗瘡仔咁
一直keep住生痔瘡
穿完一粒過半個月又會生一粒
有啲驚有呢個病
有需要可以介紹你,但我唔想比人話我打手賣廣告
有呀係咪多過一條瘻管會難好D
食多啲纖維,飲多啲水,痾完屎一定要用水沖,唔好食刺激食物

四年幾都冇復發
生膿瘡多數都有,煩唔煩痛唔痛睇你生得深唔深
出街番工屙冇得用水沖
睇佢係點樣分叉,不過最好都係問下醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞