肛門瘻管

919 回覆
192 Like 18 Dislike
呢個po睇到我好不安祝願病緊、醫緊嘅早日好番
我之前做完清創手術發覺個傷口好唔返 跟住個醫生先叫我照mri睇係咪瘻管 結果照到條路徑出黎 就去左專科個邊做 等左2-3日就做手術 做之前要照大腸鏡睇條腸有無發炎 因為發炎就唔做,睇症錢應該同做手術個筆係分開唔關事的
唔好屙咁大力
同埋唔好抆咁大力

好似CT睇唔到
冇痔瘡
你冇屙血同埋屎眼出面有腫應該都已經可以剔除痔瘡可能
睇醫生會探你肛, 一撳就知9成有, 就叫我叫MRI
醫生有話痔瘡同肛門瘻管好似本質上兩樣野
姐係A唔會變成B
但係如果你直腸近肛門成日會發炎就終有一次會形成
睇完個po形住自己有
症狀就係痛同腫起有瘡?
係入面定外面痛? 係咪會好痛?
話說巴打你覺得今次因為乜事賴咗嘢 經常忍屎定點
巴打救我 好驚呀 係咪真係一啲力都唔用得 有陣時第一野唔使用力 但之後個啲未屙清 要用少少力喎
因為我本身腸胃有問題,通常都好急先去/去果陣已經係極急,所以一般唔洗用力
之前係自己蠢左
如果第一下唔洗用力之後未去清唔好死推
試下用返忍屎果道力收返埋
條腸自己會郁
收收下就自然會跌埋淨返果啲出來
如果屎太硬就.....
你睇呢個po 應該都知屎太硬都係其中一個成因來
忍屎應該唔會
係屙屎用得太大力先會
因為我經常都肚屙
有次瀉得太爽用力一推
直頭聽到「fit」一聲
明明係屙水但都可以湯開左個屎眼
流血流到流鼻血咁
如果我果陣唔出力推可能唔會有事
感激巴打意見 我都聽過屙屎太大力會出事 所以定時定候去 唔得閒就速去速回 極速屙完
一陣得閒再補飛 屙唔出都係一陣補發
但巴打我覺得你唔好彩 有陣邊有得控制 剩係屙爽屎時候一次過爆出嚟 個下好難控制
我覺得太大力多數都係因為便秘 所以應該無咁奢侈可以分段屙
唔洗微創,低瘻管小手術可以即日岀院。不過傷口要好耐埋口同好Q痛。
你出嚟做嘢好難唔玩呢招 想唔理時間屙 得屋企做到
我覺得真係要定時定候屙
就算次數多都咁講 屙屎等於排毒姐 去得多又真係有屎 我諗應該冇問題嘅
你忍屎 太耐屙 一來要用力去 同埋屎眼易損
但坐得多都會有痔瘡 如果果段時間去唔到就唔可以等

便秘又唔一定關忍屎事 可以係谷到爆都係屙唔出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞