肛門瘻管

918 回覆
192 Like 18 Dislike
我都腫咗切開引流
而家日日洗傷口
希望唔係瘻管
等我有事仲坐好耐
早幾日做完
完全唔痛
由讀書果陣開始菊花位成日痾完屎就有一粒腫左 腫幾日先會退
去到十年前把幾火狂禁禁爆左佢,流左幾日血,但之後冇再腫過

但上星期又來過,痛左一日後冇痛,但就feel到有舊野係菊花到
外痔?
係咪要坐盤仔?
醫生叫落鹽、暖水浸屎忽
冇開支紫色既野比你?
無啊
去藥房睇下買唔買到灰錳氧
康復進度幾好就唔搞咁多
想問下你哋醫生俾幾多日假?
殺菌用既...你個傷口冇發炎都冇咩所謂
我前前後後放左一個月
其實平時唔痛
只係坐一陣會唔舒服
加上屙完屎要洗要浸
醫生覆診前開得個10日
唔知...其中一塊花瓣腫
好撚ON9
今日去覆診
醫生話MRI 照到有條瘻管係再入啲
錢都唔賺話轉介我去政府
話要政府大醫院先做到
幫唔到我
呢個惡夢究竟幾時先完
師兄你唔好彩, 呢個醫生都係上次都係幫你做手術果個?
一路都係同一個醫生跟
庸醫... 師兄你睇專科?
外科專科
師兄, 我就建議你唔好再開刀啦, 做掛線果隻啦, 雖然我唔知你而家個情況做唔做到, 但而家起香港冇咩事身體真係千祈唔好出d咩事, 因為好多醫畜錢就識收, 病又唔識同你醫好, 你而家刀又開完, 病假又請一大輪, 錢又洗左一大筆, 又痛到嘔, 醫生我就唔方便推介... 但你可以search下掛線手術, 然後再搵其他醫生/醫院識做呢隻手術啦, 我上youtube睇過有人起明德做過掛線手術, 好返晒啦, 但睇你之前話你條瘻管上到尾龍骨(?), 做唔做到真係答你唔到, 你搵過其他醫生問啦
咁都有負評? 唔緊要啦, 其實點做你自己決定, 身體係你既, 命運自己掌握
關乎自己身體點都要做多d功課, 點都好過就咁搵1個醫生去睇就信晒, 萬1搵著個庸醫就真係唔知點收科, 佢而家都踢返你去政府咁仆街都有, 9成知自己奶野/唔識做, 兩三句打發你走, 香港大把呢d醫畜
又唔係我負評你做咩咁激動
其實我都知唔係個個醫生信得過
由佢話我未好係傷口未埋我都覺得有啲伏
半年都係未埋未埋咩傷口搞咁耐
但係冇事冇幹得個外傷口佢無啦啦叫我照MRI 我都唔係好情願
照計佢唔會睇唔到有另一條管
而且我而家呢條管係唔痛住
都好有可能係新野來,仲係初期
個位置佢做唔到都冇辦法,咁佢廢囉,佢自己都咁講我仲可以點
都叫發現左仲有病先
好過之前痛到仆街先來知有條管
我冇激動, 係見你咁擔心比多樣advice你啫
佢話仲有條你都唔好信晒啦, 呢條友擺明係庸醫黎
瘻管係有分高低位, 但正常情況就唔關咩大唔大醫院先做到
分分鐘有可能係你個case根本好常見, 係隻醫畜亂9咁醫, 唔識醫就亂9咁吹其實未必係想像中咁嚴重
但我始終都會去政府排左先
一個醫生信唔過咪要搵多幾個睇
冇得唔理佢架嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞