肛門瘻管

918 回覆
192 Like 18 Dislike
我而家會等
諗真啲成日覺得個肚仲有野
咁係條腸仲有啫
條腸都控制唔到架啦(控制到就唔會肚屙/便秘啦)
所以咁大力谷個屎眼都冇用架
等下囉
佢真係有條肚自然會郁,佢始終都要出來
睇完真係好驚自己會有
我每日應該痾一次左右 但有時會痾兩次 同埋腸胃有啲差成日痾
而家痾完抆屎會見到血 唔知會唔會中招
你見血係炆屎太大力炆損左定點?定係柯完屎見到成個馬桶都係血?
淘寶馬桶噴槍,我幾年前就裝左依家廁紙用少左好多
可能係抆太大力 係張廁紙上面見到有血
咁可能係損左 無大礙
上兩個月做完手術
個陣係有粒類似暗瘡既野間唔中流濃同血但又未到好嚴重
去做睇完醫生講一定係做手術先斷到尾但又唔係急在一時三刻要做個種
如果你WFH既工作就而家去排期做,如果你係要去office番工或者走動多你就排11-12月天氣凍先做
因為早做完你傷口細就好得快,基本上做完第一個星期你都唔會想坐係到,但而家咁熱你又要行來行去傷口又痛你個人要行來行去個人會好煩
同埋第一個星期真係要用M巾而且要用一日浸4-5次暖水加藥水會好得比較快,食藥係冇可能會好基本上判斷左條管通左你就一定要去手術割乾淨,趁冇好嚴重之前做會比較好,手術半麻全麻都ok,我個陣半麻佢順便幫我割埋痔瘡,係做完手術第一日先係人生最痛苦,塞住堆紗布係屎眼到好唔舒服
中招係摸肛門入面定出面?
同會摸到d咩?
醫生要了入入面摸/睇到有管先確認到
自己就睇下有冇流濃,流濃唔係屎水來,會聞到一種獨有既臭味
摸就喺肛門出面&附近會有硬塊(所謂果條管/谷濃既位置)
有硬塊已經係疑似
有流濃就肯唔多可以肯定
我去到醫生都係了開望左一眼就confirm
你係睇專科定普通科?
前幾個月試過便秘大力痾完 好痛同好多血
跟住呢排間中去完都廁紙有血 同肛門口痛
驚驚地
我睇外科
正路係屎眼周圍
因為條管一般唔會太長
琴日做完 塊紗步位勁近屎眼 都唔知點大便好
琴日做完 塊紗布位勁近屎眼 都唔知點大便好
試下有限度拉開塊紗布屙
如果唔得,下次換紗布要同姑娘講聲
每次大便完都要洗一次
如果我急屎 洗傷口診所又唔開點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞