肛門瘻管

920 回覆
192 Like 18 Dislike
歡迎
我出年做,聽聞好痛
11月尾做
啱啱喺台灣做完第三日,而家出咗院返咗屋企休息
四五年前,四圍睇醫生公私都睇過,話係有痔瘡不過唔嚴重,無可能會痛,個個醫生都話我扮野(16歲果年都試過,但無人幫倒我,醫生又插屎眼,我話痛到屙尿要成個鐘先痾倒佢就除我褲睇我JJ,我仲記得係極後生女醫生,但過左幾日無痛就無理,點知十年後又黎)
有一日自己摸,係又實又腫又痛,再去睇醫生話比佢知邊個位,就馬上做手術
局部麻醉,佢同我打兩針話打完就唔痛,表皮果針係唔痛,但入面打係D燶到果針係痛到我震,係真係全身震哂,我估佢就打錯位麻醉唔倒,生劏左我,十五分鐘手術感覺係做左一日,我以為咁就解決,原來只係開始
到洗傷口,因為佢切到貼住肛門陰肉位(護士話我知)又唔提我洗前食止痛藥,就咁洗左一個星期叫到全間診所都聽倒慘叫聲,係個人會震暈咁濟。我果時諗古代人點搞?
果時又唔話我知政府診所洗廿蚊有找,去診所洗要幾舊,日日坐UBER坐到約定司機做埋朋友。咁玩左一個月就好返啦,個醫生話如果唔覆發就唔係瘻管係瘻管就要切。
幾年後今個月又黎,一開始係有痔瘡,但以之前經驗,睇醫生都係同我推入去就搞店,點知惡夢又黎,係屎眼旁又腫左了,今次有哂經驗BOOK睇醫生諗住放農就無事,睇醫生指明邊個位置,佢就馬上安排我去仁安,第日照CT做手術,今次全身麻醉,醒返屎眼痛到仆街,叫佢馬上比止痛藥我食完好少少咁多
今次個醫生無咁近陰肉位,洗傷口頭兩次只係之前十分一痛,兩日後直頭唔痛
原來個醫生好少少咁多係會痛苦少十倍
上次個女醫生唔係做腸科,今次個就男醫生佢話佢做腸科十幾年叫我放心
依家日日去政府診所洗傷口19蚊,個護士叫我放心沖涼,因為我都好耐無沖驚傷口濕水。
依家等埋口先可以再照係咪瘻管,好撚驚割完無耐又割,又要再洗傷口好撚柒鳩痛呀
入醫院種豆又搞到成隻手腫哂,成個星期都未消腫
已經痛過三次,身邊無人明係有幾撚痛,只係叫你飲涼茶,根本無可能返倒工,今次自己份保險包唔哂,要claim公司個hr問資料都忍唔住笑,真係好撚慘
成日係到諗,上世係咪搞基四圍吉人屎忽呢,今世要成日除褲比醫生護士吉呢,已經除褲除到習慣到無羞恥之心,個個護士都入黎睇,明明一個人既工作量,政府診所都可以有兩三個望你除褲拍你屎忽禁你蛋蛋咁搞一個傷口仔,今日去洗傷口個護士問第個護士入黎做咩,佢話幫手,幫我洗果個護士話唔洗幫叫返果個出去
政府診所黃衫同一般護士有咩分別?今日洗傷口果個話政府診所日日都有人黎洗屎眼傷口,佢話好平常,日日都有。
私人診所同政府診所分別好大,政府既洗得好過私人好熟手咁,診所果到洗可以試過洗半個鐘,雞手鴨腳咁成日唔小心大力插左一下之後道歉話唔小心,所以如果中招洗傷口記得係去政府診所
睇字都痛
唔係瘻管 咁做左2次手術同洗傷口係做咩?
吱農洗傷口,我都唔知做左咩,佢話引流手術
依家個醫生話要好返先可以再去照
如果照倒瘻管又要再切
佢話發左炎照唔清楚
好撚驚呀,已經痛到發哂燒震哂又屙唔倒屎尿三次
我先三十幾歲,已經受左三次啦屌,如果驗倒又要受第四次
好撚癲
我今日返去再覆診醫生話已經冇乜野
個傷口係冇乜野呀
但傷口出面用來坐個位成日都坐住根本就好唔返咁
醫生都話冇辦法
我想問切開條瘻管係咪好痛幾耐先好返
唔只切開,係拎走
個病係會有一條/幾條管繞住個肛門走
原因就係肛門有傷口受到感染
我係湯開左拎左條管出來,吸左膿
本來屎眼入面係有個位勁痛
麻醉完醒返果下直頭成個痛位消失左
但坐起身先知個問題未完,湯開左個位喺尾龍骨
唔坐就冇事,坐底就銀住
當然係比做手術之前乜都唔做都痛到仆街好好多
但坐底都係銀住銀住咁
我上網睇係切開條管,切走發炎嘅地方,之後由得佢自己埋口唔可以縫針,聽到都覺得痛你條管深唔深,好彩我條管好淺,醫生話好易搞
其實有咩徵狀?
Anson 好快做醫療代言人
好恐怖
又推返上嚟
屎眼痛到仆街,發燒,無力屙尿屙屎,cut同乞次屎眼會痛到想死
你幻想一粒大孖瘡生係屎眼,陰肉位比其他位置痛入心
成日流血點搞
講落都痛
我係無流過血,我估你唔係呢味
睇完硬係迎住自己會有
自己間唔中痔瘡會復發, 大便會有血, 但好番後又完全冇事
直接灌腸啦
成因係咩??? 好恐怖
你住台灣?定返香港?咁坐飛機個傷口有冇問題?
我住台灣啊,依家開完刀第四日,好少少,頭幾日真係好痛,呢邊唔洗去診所換藥,自己換,每次屙完屎都麻煩到仆街
洗左幾多錢
仆街睇呢個POST睇到個屎眼有啲痕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞