腦場2TB SSD 跌到去$899 (4)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
有大食大 直上4TB
之前砌機有兩個m.2位吉左 就係等BF入返兩條

不過都係個句 你咩budget咩需求先
T7 external SSD嚟
SN850X 2T要運費,4T包運費先抵屌啲

T500睇完review原生nand寫入速度好撚廢
232L TLC但個behaviour似QLC
建議畀多少少揀850X
越跌越有
無左25都忍痛買多條Ssd 😐😵‍💫😵‍💫
我都係要外置用,所以T7都屬考慮範圍
SN850X 2TB加埋運費要US125 好似唔多抵
外置backup用
搭單問吓,我都係想外置backup 相,
portable ssd 同買一條M.2 gen4 加 enclosures, 邊樣好啲?
如果 cyber monday 都唔減, 可能搵油耳 買 gigabyte 算
backup其實真係是鳩旦都得啦,2.5" 5TB HDD都可以啦

除非講緊長插,定時自動backup
唔係話唔算熱咩?
買Gen4 ssd前最好睇下自己底板先

岩先發現用緊塊板最高支援gen3
買gen4都發揮唔到高速
好彩未落單

• Intel® B250 晶片組
• 6 個 SATA 6Gb/s 連接埠
• 1 個 M.2 插槽 (Key M)
- 最高支援 PCIe 3.0 x4 及 SATA 6Gb/s
- 支援 2242/ 2260 /2280 規格
- 支援 Intel® Optane™ Memory Ready
唔會因為塊板得Gen3而特登走去搵款Gen3嚟買
在售Gen3都係舊款嘢而且冇乜話平好多
我買左gen4,但預左我部舊notebook用唔到全力。
用到加快過隻碟就收貨
今日買gen3問題係間間廠都用下欄野左閹右閹,又唔係平
預咗會換機時轉去用咪可以買gen4
預咗用唔得耐咪買返相應速度嘅ssd
如果剩係打機,唔係要剪片或者做乜就無影響啦
Crucial P5 Plus 2TB 加散熱
岩岩好過100usd 可以用-15

價錢同t500差唔多
坦巴想請教下
打算買sn850x 4tb
見樓上你有講過長插enclosure應該買有風扇?
會放相同片edit
考慮緊 acasis款
同款淘寶真係平amazon一半咁濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞