腦場2TB SSD 跌到去$899 (4)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
有需要就隨時可以出手啦
Gen4 2tb 普通減下都落到 100-110usd
再唔係港行都係900-1000
acer gm7000 2tb先799咁撚抵
見到有$719
原來有平啲 不過已買 gm7000 2tb 800
999 4tb
邊隻
同問
佢想要4tb 999
唔係有4tb賣999

無視佢就ok
岩岩幫部imac 2019 換左條sn850x 2tb,爽左好多,以前得256gb
借post想問下
如果我係舊電腦拎咗個ssd 970 evo plus 2tb 插咗落新機, 但佢系統detect唔到個ssd
我係bios果到睇都見唔到有隻ssd, 應該點樣處理?
p.s 我部新機本身已經有隻ssd裝好咗window
一係你條ssd壞
一係你裝唔啱未隊入曬
等雙11喇,618嗰時做過969人仔 4TB咁上下
256真係os都打爆咁濟
又無咁誇張,都係十幾GB 姐
換埋粒U啦
想買條4tb 入盒做mac time machine backup,見到推薦KP800,不過有heatsink,係咪要揀盒入?

定係買條再平d 無heatsink 都夠做?
之前都有睇過YouTube 點整,不過粒i9 都要3千蚊,gpu 又無提升,好似唔化算
外置backup插完就抆,靠隻enclosure散熱夠,唔suppose要用heatsink
晚晚自動backup,唔預抆走丫

諗緊如果2023 買隻wd black p10 係咪好on9

不過都係用黎backup 用,又好似無所謂,平過買條kp800 加盒千幾蚊
想買條2tb/4tb 比部rog g16
係味應該揀返啲w/r 4000既ssd
揀sn850x 呢啲係味好易過熱
長插可能真係有問題,就算有heatsink你都要有air flow
專業長插會用PCIe enclosure,已經內置火牛風扇再插隻NVMe卡
或者你可以折衷揀隻有風扇嘅bus powered細盒,如Acasis TBU405 Pro M1
3千真係不如買過部mac mini,仲勁過2019粒9代i9
而家仲留返用imac 都係因為個5k mon,另外買隻咁既質素要洗多幾千
2019個CPU GPU仲OK夠做,macOS又仲支援,咪用多兩三年到時睇吓點
就算Mac嗰面壞或者你唔想用,都有改board變身做5k mon嗰條路
iMac最煩係易請難送,一買咗就要預長遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞