[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚

374 回覆
1178 Like 6 Dislike
好正
最想了解 大王烏賊
可惜資料係極少

Btw海綿寶寶召喚

因為係深海嘛。
我自己就覺得佢地點解咁大/年齡大既原因係1.有完善既大腦,2.有手有腳,3.有closed circulatory system。呢三隻事都係好似我地人類,再加上佢地有多一個優勢就係唔受水壓同唔怕凍,係深海完勝其他生物。

想問有邊啲生物唔係closed circulatory system
可唔可以講下例子

例如crustacean,姐係蝦同蟹
好鍾意睇呢D生物野

遲下會繼續,你覺得下個topic講咩海洋生物好?

我都鍾意 特別係深海魚種 好似話大海仲有7成未被探索
嗰種神秘感真係不得了
宜家諗番 呢種生物簡直係陸上既變色龍加曱甴存活率高到仆街

Btw個人因為海鮮味太重而唔多鍾意食
巴打講下大王酸漿魷同巨烏賊
因咩呢個時代仲會咁大,而且佢地食唔食人

大王酸漿魷 = Colossal Squid
巨烏賊 = Giant Squid
兩隻唔同種,分別見下。

由於佢地處於深海,好難見到,所以對於佢地既生態我地知得好少。通常都係見到條屍沖左上岸先接觸到。而且佢地係 predator,姐係食物鏈上層,只有大鯨魚先匹敵到,再者佢地生活於深海,受到既滋擾都少d。我覺得呢d都係佢地可以生長到咁大既原因黎。

人唔會去到果D位所以唔會食人掛。

好似話佢地係唔會死
只會比人殺死
理論上係可以生長到好大好大
只不過一般好難先會生存到咁耐
係咪

我地對佢地了解太少,我唔肯定。不過鯨魚有機會食佢地。

抹香鯨會食

睇過啲片好似話大家都可以食到大家
即係互克
好正
最想了解 大王烏賊
可惜資料係極少

Btw海綿寶寶召喚

因為係深海嘛。
我自己就覺得佢地點解咁大/年齡大既原因係1.有完善既大腦,2.有手有腳,3.有closed circulatory system。呢三隻事都係好似我地人類,再加上佢地有多一個優勢就係唔受水壓同唔怕凍,係深海完勝其他生物。

鯨魚愈來愈少會唔會令到佢地有一日要離開深海搵食

佢地一離開深海會死
巴打讀咩科
留名
好想食呢隻

八爪魚bb

魷魚bb

墨魚bb

八爪魚bb

魷魚bb

墨魚bb

真係勁得意
點分墨魚同魷魚
一直以為係同一樣野
點分墨魚同魷魚
一直以為係同一樣野

可以睇下係圓眼定W眼,圓係squid魷魚,W係cuttlefish墨魚
高質post!睇戲成日話有超巨型烏賊,食晒成條郵輪嘅人,咁又係屬於邊一類?
高質post!睇戲成日話有超巨型烏賊,食晒成條郵輪嘅人,咁又係屬於邊一類?

果條其實叫Kraken,係一個神話黎。所以無話係邊條,因為係睇個導演點拍。

以呢套戲為例(Pirates of Carribean)

見到有幾隻腳,無tentacle,所以呢隻會係似octopus既kraken。
好正
最想了解 大王烏賊
可惜資料係極少

Btw海綿寶寶召喚

因為係深海嘛。

想問有邊啲生物唔係closed circulatory system
可唔可以講下例子

平時見到嘅昆蟲已經唔係closed circulatory
巴打講下大王酸漿魷同巨烏賊
因咩呢個時代仲會咁大,而且佢地食唔食人

大王酸漿魷 = Colossal Squid
巨烏賊 = Giant Squid
兩隻唔同種,分別見下。

由於佢地處於深海,好難見到,所以對於佢地既生態我地知得好少。通常都係見到條屍沖左上岸先接觸到。而且佢地係 predator,姐係食物鏈上層,只有大鯨魚先匹敵到,再者佢地生活於深海,受到既滋擾都少d。我覺得呢d都係佢地可以生長到咁大既原因黎。

人唔會去到果D位所以唔會食人掛。

好似話佢地係唔會死
只會比人殺死
理論上係可以生長到好大好大
只不過一般好難先會生存到咁耐
係咪

我地對佢地了解太少,我唔肯定。不過鯨魚有機會食佢地。

抹香鯨會食

睇過啲片好似話大家都可以食到大家
即係互克

係會互片
抹香鯨好似好鍾意食
一係全中一係全英啦

對唔住有啲位我真係唔知點翻譯好

樓主出多啲呢type post,有趣得黎又學到嘢,中英夾雜更佳
巴打可唔可以講下鯊魚 鯨魚

同埋信唔信尼斯湖水怪?
仲有megalodon係咪真架?

好多問題

鯊魚 同 鯨魚 兩隻分別係唔同既物種,唔少野講。巴打請你等下期待下

我就唔信尼斯湖水怪,因為得相,仲要係唔清。
相反megalodon已有化石証據,再加上我係信進化論既人黎。有Megalodon咁既鯊魚祖先我唔會覺得奇。

我之前睇過一套discocery channel嘅紀錄片話megalodon其實仲未絕種 之後拍到似層層咁 不過上網睇返d comment 有d人又話係假嘅 想知你嘅睇法
睇過個節目好似試八爪魚?點過水管,好似有加機關
試完一次就識,
隔離好似有個相同裝置既,睇完人地點做,另一隻都即刻學識用同一種方法走佬
但好似太短命or交配後快死冇得示範咁教後代ed經驗
如果識遺傳埋ed技巧真係幾恐怖下
巴打可唔可以講下鯊魚 鯨魚

同埋信唔信尼斯湖水怪?
仲有megalodon係咪真架?

好多問題

鯊魚 同 鯨魚 兩隻分別係唔同既物種,唔少野講。巴打請你等下期待下

我就唔信尼斯湖水怪,因為得相,仲要係唔清。
相反megalodon已有化石証據,再加上我係信進化論既人黎。有Megalodon咁既鯊魚祖先我唔會覺得奇。

我之前睇過一套discocery channel嘅紀錄片話megalodon其實仲未絕種 之後拍到似層層咁 不過上網睇返d comment 有d人又話係假嘅 想知你嘅睇法

Megalodon我覺得,普遍人都認為已經絕種。因為果時個competition好大,megalodon唔夠爭。果時其他物種既興起,加上因氣候而變化而減少食物來源既環境,令megalodon呢啲老屎忽收檔都唔岀奇。就算仲有後代,都會係已進化左既物種,唔再係megalodon。

八爪魚bb

魷魚bb

墨魚bb

真係勁得意

好核突但係好鍾意睇海洋生物
一係全中一係全英啦

對唔住有啲位我真係唔知點翻譯好

樓主出多啲呢type post,有趣得黎又學到嘢,中英夾雜更佳

中英夾雜有咩問題呀on9仔
咁好嘅post都要俾你
之前睇過Discovery Channel ,唔知魷魚定八爪魚啲觸手可以好似刺刀咁去拮啲獵物,力度可以好大,非常有殺傷力。唔知真唔真?

另外,上面提過嘅深海巨型八爪魚/章魚,有紀錄嘅最大有幾大隻?係咪真係可以整爛啲大船,或者拖隻船入海底?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞