[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚

374 回覆
1178 Like 6 Dislike
正皮比食法

btw有冇啲實驗講佢地有幾聰明?

有唔少,但係你想我搵paper你睇?我印象中有實驗睇到佢地有記憶(唔係金魚果隻),有學習能力。好簡單例子,記唔記得阿Paul? https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_the_Octopus
佢就好明顯地學識左點樣開盒攞野食。
正皮比食法

btw有冇啲實驗講佢地有幾聰明?

有唔少,但係你想我搵paper你睇?我印象中有實驗睇到佢地有記憶(唔係金魚果隻),有學習能力。好簡單例子,記唔記得阿Paul? https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_the_Octopus
佢就好明顯地學識左點樣開盒攞野食。

識扭開個樽蓋食入便D野
點證明到佢地係色盲?用左咩方法黎下結論?

有實驗係養一隻cephalopod係一個黃色地方,等到佢學識左變黃之後就轉佢去一個有同樣brightness,saturation但唔同色(wavelength唔同? 我唔熟physic)既環境比佢地生活,好似係藍色,再刺激佢地變色,發現佢點變都係變番黃。
好鍾意睇呢D生物野

遲下會繼續,你覺得下個topic講咩海洋生物好?

翻車魚
原來拉丁文叫Mola mola
巴打覺得有未知海洋生物同大型以至史前海洋生物機會大唔大
strong post lm
去親韓國一定要試試生食octopus,種感覺好正
樓主試過咁食法未?
識發光
高質post
巴打講下大王酸漿魷同巨烏賊
因咩呢個時代仲會咁大,而且佢地食唔食人

大王酸漿魷 = Colossal Squid
巨烏賊 = Giant Squid
兩隻唔同種,分別見下。

由於佢地處於深海,好難見到,所以對於佢地既生態我地知得好少。通常都係見到條屍沖左上岸先接觸到。而且佢地係 predator,姐係食物鏈上層,只有大鯨魚先匹敵到,再者佢地生活於深海,受到既滋擾都少d。我覺得呢d都係佢地可以生長到咁大既原因黎。

人唔會去到果D位所以唔會食人掛。
巴打覺得有未知海洋生物同大型以至史前海洋生物機會大唔大

好大,一定有
去親韓國一定要試試生食octopus,種感覺好正
樓主試過咁食法未?

食過,麻麻地因為無味我覺得
樓主識好多野 男神
講埋evolution of mollusca好似仲有趣
高質post
睇到煮法果度我呆左一下
高汁
好耐無見過學術post

兩隻唔同種,分別見下。

由於佢地處於深海,好難見到,所以對於佢地既生態我地知得好少。通常都係見到條屍沖左上岸先接觸到。而且佢地係 predator,姐係食物鏈上層,只有大鯨魚先匹敵到,再者佢地生活於深海,受到既滋擾都少d。我覺得呢d都係佢地可以生長到咁大既原因黎。

不如下個post就講下啲深海生物

兩隻唔同種,分別見下。

不如下個post就講下啲深海生物

講cute cute octopus
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞