[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚

374 回覆
1178 Like 6 Dislike
留名
樓主識好多野
八爪魚連硬小小的身體都無,到今日都生存到,已經證明佢地真係「食腦」

其實曾經係有過嘅 只不過係個殼internalize咗到最後消失埋

佢哋食腦嘅程度已經食到可以唔需要一個身體嘅殼,早前人類由猿人進化,都唔需要條尾巴。

其實猿本身都無尾
猩猩都無尾 基因同人類較似

而馬嬲(𤠣)同狒狒先會有尾
基因同人無咁似
係咪好似話佢地每隻腳其實係有自己獨立神經,其實係唔受自己腦袋控制?
我聽過話就算斬左隻腳出黎,隻腳係會捉食物去個唔存在既口度

佢地嘅neural network同我地有啲唔同
佢地每隻腳都有自己一個網絡
但整體都係由中央腦控制同整合
深海個啲大型八爪魚點殺鯨魚?
係咪深海個啲八爪魚吸管識伸刺岀黎殺獵物?
有趣
深海d野好恐怖
深海個啲大型八爪魚點殺鯨魚?
係咪深海個啲八爪魚吸管識伸刺岀黎殺獵物?

扯住佢唔俾佢上水面
用觸手塞住佢個氣孔
大概係咁掛
咁撚深冇人見過
深海超大隻果啲 kraken,到底係八爪魚、墨魚定魷魚?
高汁post
好鍾意睇呢類post
Lm
LM
記得睇過明珠台
見過有隻墨魚定唔知類似品種嘅
獵食個陣會用幻術
個身會瘋狂變色
多數係黑白色咁 有花紋 個花紋瘋狂郁
唔識點形象 睇到睇花咁
隻獵物會睇到呆左唔識走
之後一下俾隻墨魚食左
樓主可唔可以介紹下香港常見的魚類
一直都想學

記得好耐之前有條片講點殺squid 諗住搵返黎睇下 點知睇到依條片笑到我死左

sorry squid
https://youtu.be/oGpc-wXIjcU

手刀

點解劈完佢個頭一片空白嘅?

好似死左會變白

係 之前阿哥釣左幾條返黎
未死係會有瑩光綠藍色閃閃下
就黎死會冇左d藍綠色
之後會見到個身好似有d墨點咁既野係度閃下閃下 會見到d黑色班係咁擴張收縮(未死係灰灰地黑黑地色)
閃得愈勁代表愈接近死亡
死左之後都仲會閃 要過一段時間先會唔識閃 變做白色
香港水域捉到既烏賊/墨魚大過魷魚好多
可以有初生BB既size,個頭好肥大
魷魚就同電話/平板差唔多大細
扁身好多
細個試過將捉到既墨魚同啲差唔多大細既魚放埋一齊養住先
第二朝比啲魚食左一半 得翻半條屍
八爪魚可以加擬態八爪魚篇幅,相當精彩,強烈推薦
視力果度,墨魚既眼係一個十分獨特既形狀好似凵咁,可以polarize light 你都可以介紹下
記得好耐之前有條片講點殺squid 諗住搵返黎睇下 點知睇到依條片笑到我死左

sorry squid
https://youtu.be/oGpc-wXIjcU

手刀

點解劈完佢個頭一片空白嘅?

好似死左會變白

係 之前阿哥釣左幾條返黎
未死係會有瑩光綠藍色閃閃下
就黎死會冇左d藍綠色
之後會見到個身好似有d墨點咁既野係度閃下閃下 會見到d黑色班係咁擴張收縮(未死係灰灰地黑黑地色)
閃得愈勁代表愈接近死亡
死左之後都仲會閃 要過一段時間先會唔識閃 變做白色

咁一個手刀劈到佢變白色咪好勁?閃都唔閃
八爪魚連硬小小的身體都無,到今日都生存到,已經證明佢地真係「食腦」

有,佢哋全身最硬嘅部分係咀,無論個空間通道有幾狹窄,只要有足夠佢個咀通過嘅空間,佢哋係可以將全身擠壓成任何形狀通過去。
lmj
巴打可唔可以講下鯊魚 鯨魚

同埋信唔信尼斯湖水怪?
仲有megalodon係咪真架?

好多問題

鯊魚 同 鯨魚 兩隻分別係唔同既物種,唔少野講。巴打請你等下期待下

我就唔信尼斯湖水怪,因為得相,仲要係唔清。
相反megalodon已有化石証據,再加上我係信進化論既人黎。有Megalodon咁既鯊魚祖先我唔會覺得奇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞