[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚

374 回覆
1178 Like 6 Dislike
唔好又中又英得唔得 好難頂

柒人何其多 屌得幾多個
學術bio terms 英文肯定多人明過用返中文 中文好多都係格硬釋
無讀過bio既話都識用google translate喇
何況巴打都解釋得好清楚
諗起captv條片
之前有班科學家放左個tracker係條大白鯊到 但之後發現佢死左仲要比另一種生物抵入海底 你邊睇呢單野

抵入海底?姐係係其他物種既胃搵番?

好正常。兩個可能性,第一可能比更大物種食左,第二佢自己死咪沉落海底囉,然後有較細物種會"拾荒" (Scavenge)呢種死魚肉,因而出現呢個情況。個tracker有無搵番?

你個名 我會交比有關人員跟進
係咪每隻腳都有一個腦?

可以咁講

之係點? 呢點有啲唔明

Octopus有一個大腦,可以控制成個身體。然而每條腳都有條叫nerve cord既野,連接住好多神經。係正常情況,呢條nerve cord唔會send信息去大腦,會自主地控制自己隻腳。但當有事,例如比人追,追食物時,大腦就會take control全部腳去作岀反應。

咁啲nerve cord之間會自己協調令到成隻野郁?

打漏左問號

應該唔會,所以我地得一個腦其實有啲難想像

會唔會好似其他動物既反射動作咁,每條腳唔經大腦都可以探測環境變化(例如水流)而作出反應,令到每隻腳都有協調?
又有無可能係人既錯誤,佢既生理唔係你講既咁,有d組織人係未發現?

cephalopod好似有photoreceptor係表皮既,可感受光。
都有可能,所謂科學就係要可以比人推翻先叫科學。
新post已出
今次講海膽
一隻邪惡拉絲既生物
新post已出
今次講海膽
一隻邪惡拉絲既生物

https://lihkg.com/t/343951/1?post=13c4fe4b592bb435326f7ef3569cf6bd8f640950&highlight=1
早排聽個talk,話咩香港嘅chok墨魚多數都唔係真墨魚,而魷魚

唔係墨魚
係屎筒或著火箭
墨魚fit到chok唔到你
高汁post, 皮已正。摩牙。
強貼留名
個post 好有趣

柒人何其多 屌得幾多個
學術bio terms 英文肯定多人明過用返中文 中文好多都係格硬釋
無讀過bio既話都識用google translate喇
何況巴打都解釋得好清楚

學術term冇問題

5 pairs 腳, 又boiled, 又boiled potatoes,又parsley,salt,pepper 係咪要讚你英文好撚叻呀
巴打讀marine biology?

多d介紹下唔同海洋生物 平時都鐘意睇下明珠台d海洋生物節目,好得意
睇到最後喊咗
巴打讀marine biology?

多d介紹下唔同海洋生物 平時都鐘意睇下明珠台d海洋生物節目,好得意

有新post呀,不過樂趣應該唔夠cephalopod,所以話真係條命生成咁就係咁
以前做製衣業,個熨斗污糟用墨魚骨刷返乾淨,喺藥材舖買
點證明到佢地係色盲?用左咩方法黎下結論?

有實驗係養一隻cephalopod係一個黃色地方,等到佢學識左變黃之後就轉佢去一個有同樣brightness,saturation但唔同色(wavelength唔同? 我唔熟physic)既環境比佢地生活,好似係藍色,再刺激佢地變色,發現佢點變都係變番黃。

即係佢地變咩色其實係學返黎?
佢地知唔知自己其實變緊咩色?
一開學藍會唔會唔識變黃?
“發現佢點變都係變番黃”,呢句意思係咪即係佢地都知道自己變錯色?

有d亂,求解答

Cephalopod係以chromatophores黎變色。呢啲chromatophores入面有色素,而且會好似肌肉咁收縮或放大,因而形成唔同色。
佢地點知變咩色呢個問題仲未有定案,有人話靠記憶,又或者靠變色細胞折射。
呢個實驗所証實既係佢地color blind,佢地以為自己係變岩色。

如果係靠細胞折射,咁應該唔會出現變到藍但變唔到黃呢個情況?
除非佢地d細胞有某d光係折射唔到,但係咁就證明唔到佢地有色盲……
所以靠記憶黎變呢個可能性係咪大d
係'嘅'
點證明到佢地係色盲?用左咩方法黎下結論?

有實驗係養一隻cephalopod係一個黃色地方,等到佢學識左變黃之後就轉佢去一個有同樣brightness,saturation但唔同色(wavelength唔同? 我唔熟physic)既環境比佢地生活,好似係藍色,再刺激佢地變色,發現佢點變都係變番黃。

即係佢地變咩色其實係學返黎?
佢地知唔知自己其實變緊咩色?
一開學藍會唔會唔識變黃?
“發現佢點變都係變番黃”,呢句意思係咪即係佢地都知道自己變錯色?

有d亂,求解答

Cephalopod係以chromatophores黎變色。呢啲chromatophores入面有色素,而且會好似肌肉咁收縮或放大,因而形成唔同色。
佢地點知變咩色呢個問題仲未有定案,有人話靠記憶,又或者靠變色細胞折射。
呢個實驗所証實既係佢地color blind,佢地以為自己係變岩色。

如果係靠細胞折射,咁應該唔會出現變到藍但變唔到黃呢個情況?
除非佢地d細胞有某d光係折射唔到,但係咁就證明唔到佢地有色盲……
所以靠記憶黎變呢個可能性係咪大d

其實應該有其他假設,不過我自己都覺得係靠記憶機會大

屌,你自己之前po啲標題都又中又英,咁撚難頂㗎,你條仆街
好鍾意睇呢D生物野

遲下會繼續,你覺得下個topic講咩海洋生物好?

Sharks please
隱形個張睇左超多次
最後
上面藍圈超毒,見到千祈唔好掂

澳洲真係多毒物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞