[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚

374 回覆
1178 Like 6 Dislike
正皮 以前睇discovery就覺得烏賊同
八爪魚變色同隱形系統好型又靚
Btw食法試過鐵板魷魚鬚
唔識分墨魚同魷魚
請問你係點知咁多海洋生物嘅知識?讀呢科?
我好鐘意海洋生物 戒哂所有海鮮 連魚蛋海哲紫菜果d都唔食 連去水族館果d都戒哂
樓主讀緊乜/做緊乜會學咁多海洋生物
唔識分墨魚同魷魚
我好鐘意海洋生物 戒哂所有海鮮 連魚蛋海哲紫菜果d都唔食 連去水族館果d都戒哂

係呀我就係讀呢科。
你講真?
可唔可以講下點解chok魷魚之後
佢身上面啲班點會放大縮細 幾粒鐘先停
同埋啲班點會跟地心吸力移位?
知道八爪魚好聰明之後就冇食過了
唔識分墨魚同魷魚

係呀我就係讀呢科。
你講真?

我都好想讀 但唔可行
你係邊度讀呀?
我認真 我好愛海洋同埋入面嘅生物
戒左海鮮都10年 以前細個好鐘意食
正皮比煮法
原來佢地咁醒
點解個腦咁細都咁勁 視力、擬態都做到

果啲班點就係變色器官/photophores ,你釣上黎隻野未死得晒,就算死左,肌肉都會一直收縮放鬆一段時間,從而令啲photophores放大縮細。試想下韓國啲八爪魚刺身會郁一段時間。
跟地心吸力移位?我有啲唔明
唔識分墨魚同魷魚

係呀我就係讀呢科。
你講真?

我都好想讀 但唔可行
你係邊度讀呀?

試下澳洲,就算大陸都好似有得讀。
巴打講下大王酸漿魷同巨烏賊
因咩呢個時代仲會咁大,而且佢地食唔食人

大王酸漿魷 = Colossal Squid
巨烏賊 = Giant Squid
兩隻唔同種,分別見下。

由於佢地處於深海,好難見到,所以對於佢地既生態我地知得好少。通常都係見到條屍沖左上岸先接觸到。而且佢地係 predator,姐係食物鏈上層,只有大鯨魚先匹敵到,再者佢地生活於深海,受到既滋擾都少d。我覺得呢d都係佢地可以生長到咁大既原因黎。

人唔會去到果D位所以唔會食人掛。

好似話佢地係唔會死
只會比人殺死
理論上係可以生長到好大好大
只不過一般好難先會生存到咁耐
係咪

我地對佢地了解太少,我唔肯定。不過鯨魚有機會食佢地。

抹香鯨會食
係咪好似話佢地每隻腳其實係有自己獨立神經,其實係唔受自己腦袋控制?
我聽過話就算斬左隻腳出黎,隻腳係會捉食物去個唔存在既口度
唔識分墨魚同魷魚

我都好鍾意海洋生物
所以好撚鍾意食海鮮
餐餐豬牛羊雞會嫌悶
但餐餐魚就絕得冇問題
唔識分墨魚同魷魚

係呀我就係讀呢科。
你講真?

我都好想讀 但唔可行
你係邊度讀呀?

試下澳洲,就算大陸都好似有得讀。

我好想研究海洋生物 做學者
但現實社會我要搵錢供樓
唔識分墨魚同魷魚

我都好鍾意海洋生物
所以好撚鍾意食海鮮
餐餐豬牛羊雞會嫌悶
但餐餐魚就絕得冇問題

我成日俾人問點解唔戒埋豬牛羊雞果d
真係駁唔到
巴打可唔可以講下鯊魚 鯨魚

同埋信唔信尼斯湖水怪?
仲有megalodon係咪真架?

好多問題

果啲班點就係變色器官/photophores ,你釣上黎隻野未死得晒,就算死左,肌肉都會一直收縮放鬆一段時間,從而令啲photophores放大縮細。試想下韓國啲八爪魚刺身會郁一段時間。
跟地心吸力移位?我有啲唔明

明白
另外地心吸力嗰個我都唔知應該點形容好
遲下諗到再問
記得好耐之前有條片講點殺squid 諗住搵返黎睇下 點知睇到依條片笑到我死左

sorry squid
https://youtu.be/oGpc-wXIjcU

手刀
屌你,樓主又介紹得幾盞鬼 好撚多笑點
記得好耐之前有條片講點殺squid 諗住搵返黎睇下 點知睇到依條片笑到我死左

sorry squid

手刀

點解劈完佢個頭一片空白嘅?

sorry squid

手刀

點解劈完佢個頭一片空白嘅?

好似死左會變白
好好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞