[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚

374 回覆
1178 Like 6 Dislike
最後
上面藍圈超毒,見到千祈唔好掂

澳洲真係多毒物

無計啦 就算唔毒既都有能力打到你殘廢
最後
上面藍圈超毒,見到千祈唔好掂

澳洲真係多毒物

傳聞俾鴨嘴獸後針插到嘅人,會痛到去到醫院要求醫生安排截肢手術
香港點捉墨魚?
定都係釣?
墨魚有冇可能係屋企養到?
東京大學實驗室話魷魚係色盲,只會睇到490nm左右既光波,信唔信得過,或者有冇野可以推翻佢
香港點捉墨魚?
定都係釣?
墨魚有冇可能係屋企養到?

通常都係chok,呢樣野問漁民會好啲
如果你有咸水養魚系統就可以
東京大學實驗室話魷魚係色盲,只會睇到490nm左右既光波,信唔信得過,或者有冇野可以推翻佢

上面有講過。我就信喇。
暫時無,可能遲下會進化

btw應該加入料理方法
最後有得食
佢地色盲會唔會緊佢地隻眼polarize 左d 光事?
追post 見樓主post 果篇關光事嘅paper 話佢地隔左vertical嘅光,收多左horizontal 嘅光(定調轉)
佢地色盲會唔會緊佢地隻眼polarize 左d 光事?
追post 見樓主post 果篇關光事嘅paper 話佢地隔左vertical嘅光,收多左horizontal 嘅光(定調轉)

唔太關事:
因為polarized light好似唔會有太大顏色分別

等比physic人笑
光嘅顏色係由wavelength決定
同是咪polarize關(應該係)
屌你又話墨魚係烏賊 但巨烏賊英文名又叫squid?
因為中文釋名真係好難搞
可能有誤導左你sorry
我聽釣魚佬講墨魚分男女係睇花紋
橫紋係男 波點係女
係釣魚佬吹水定係呢兩隻搞緊基?
仲有想問一個千古之謎
香港人去所謂chok墨魚,其實係chok一種俗名為吊筒嘅魷魚(或曰屎筒),手掌size大
啲釣魚佬話呢啲吊筒已經係成年size,所以捉多多都冇問題,到底係真定係佢哋自欺欺人?
佢地會有特別花紋去話比其他墨魚聽自己既性別
但佢地既花紋係由上面講既chromatophores 而控制,所以係可以變。

所以我都答你唔到佢地係搞緊基定點
講笑姐
中文釋名係好on9,同一個名喺唔同國家係有分別
我記得日本嘅烏賊同台灣嘅烏賊係唔同
捉多多梗係有問題啦
你捉晒咁啲魚食乜?
上面見到話佢哋有可能係色盲
因為佢靠記憶係變黃色唔識變藍色
咁一開始點知道自己要變黄色?
其實未解答到
最近好似話佢地既眼皮可以令佢地感應到光譜既唔同
即係話佢地眼無感顏色既細胞,但其他器官令佢地可以感覺到顏色
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞