[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚

374 回覆
1178 Like 6 Dislike
如果煮法可以多d就好
想問下餵啲生物咁聰明既話 佢地有冇自己一套既溝通方法? 個問題好似好蠢
八爪魚連硬小小的身體都無,到今日都生存到,已經證明佢地真係「食腦」

聽聞佢地會自己搵d殻去藏身
正皮比樓主
之前都睇過啲片真心好佩服呢個物種又好有興趣
啱啱手痕去搵咗啲資料 就同想繼續睇下頭足類可以有機屈機嘅巴打分享下
殘體注意
https://www.zhihu.com/question/35939024/answer/113610211?utm_source=com.google.android.apps.docs&utm_medium=social
正皮比樓主
之前都睇過啲片真心好佩服呢個物種又好有興趣
啱啱手痕去搵咗啲資料 就同想繼續睇下頭足類可以有機屈機嘅巴打分享下
殘體注意
https://www.zhihu.com/question/35939024/answer/113610211?utm_source=com.google.android.apps.docs&utm_medium=social
lm
之前睇過Discovery Channel ,唔知魷魚定八爪魚啲觸手可以好似刺刀咁去拮啲獵物,力度可以好大,非常有殺傷力。唔知真唔真?

另外,上面提過嘅深海巨型八爪魚/章魚,有紀錄嘅最大有幾大隻?係咪真係可以整爛啲大船,或者拖隻船入海底?

佢地慣咗喺深海唔係好上得水面
印象中捉到嘅絕大部分都係已經死咗
個網咁啱撈到
唔計人類,八爪魚有無天敵
睇youtube有條片講giant squid 有啲人入到去深海錄低左佢 仲見到另一條片係講有隻long leg squid隻腳長到有23 feet long 用黎執海床既野黎食
而且我見到有條片係幾隻墨魚八爪魚攻擊潛水員 好恐怖
想問下餵啲生物咁聰明既話 佢地有冇自己一套既溝通方法? 個問題好似好蠢

有,佢地發光/變色同pattern都係大家溝通既方法。
唔計人類,八爪魚有無天敵

有,好多大魚同動物例如海豹都會捕食octopus
最後
咁到底平時CHOK墨魚又係咩一回事?
聽啲船家講 用光吸引佢地嘅
但佢地唔係好聰明好有腦架咩
既然知道會俾人捉走黎食仲上釣嘅
之前睇過Discovery Channel ,唔知魷魚定八爪魚啲觸手可以好似刺刀咁去拮啲獵物,力度可以好大,非常有殺傷力。唔知真唔真?

另外,上面提過嘅深海巨型八爪魚/章魚,有紀錄嘅最大有幾大隻?係咪真係可以整爛啲大船,或者拖隻船入海底?

佢地慣咗喺深海唔係好上得水面
印象中捉到嘅絕大部分都係已經死咗
個網咁啱撈到

Wiki好似話最長去到15米(連鬚)。

觸手做刺刀呢個講法我都未聽過
前面discovery channel 後面變左肥媽台
點睇Splatoon 呢隻墨魚game?
最後
咁到底平時CHOK墨魚又係咩一回事?
聽啲船家講 用光吸引佢地嘅
但佢地唔係好聰明好有腦架咩
既然知道會俾人捉走黎食仲上釣嘅

我估,通常捉既都係細路/未知有危險,知既都已經比你地捉左食埋。而且點解squid會比光吸引未有實質解釋,但有好多theories ,例如以為有野食。
留名學嘢
八爪魚點煮唔會'un'
佢地有牙?
八爪魚點煮唔會'un'

日文好似墨魚魷魚都叫烏賊?
墨魚= 甲烏賊
魷魚= E.g. 水烏賊 長槍烏賊
八爪魚點煮唔會'un'

魚要新鮮,同埋唔好煮太耐。例如你想boil既話,滾水先落,減少煮既時間。
日文好似墨魚魷魚都叫烏賊?
墨魚= 甲烏賊
魷魚= E.g. 水烏賊 長槍烏賊

所以有時我唔知點樣用中文去講,用英文會方便好多。尤其係理科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞