[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚

374 回覆
1178 Like 6 Dislike
可唔可以講下八爪魚/墨魚/魷魚 平時食開d咩?洗唔洗訓教?佢地有冇天敵?

佢地既diet其實好廣,下至貝類上至魚都會食,佢地既腳比到係捕食方面好大既優勢。

訓教黎講可以話有,因為佢地強勁既腦令學者可以觀察到腦電波既改變,証實佢地會訓加發夢(唔太肯定 )

天敵當然有,好多魚都會食佢地。海豺都會
巴打覺得有未知海洋生物同大型以至史前海洋生物機會大唔大

好大,一定有

聽人講深海有樣野叫深海巨大化症,啲海洋生物生到成架巴士咁大,真?

唔知果2隻大魷魚好唔好食
講埋evolution of mollusca好似仲有趣

要講evolution我怕會有篇論文出左黎,輕輕鬆鬆算啦
巴打講下大王酸漿魷同巨烏賊
因咩呢個時代仲會咁大,而且佢地食唔食人

大王酸漿魷 = Colossal Squid
巨烏賊 = Giant Squid
兩隻唔同種,分別見下。

由於佢地處於深海,好難見到,所以對於佢地既生態我地知得好少。通常都係見到條屍沖左上岸先接觸到。而且佢地係 predator,姐係食物鏈上層,只有大鯨魚先匹敵到,再者佢地生活於深海,受到既滋擾都少d。我覺得呢d都係佢地可以生長到咁大既原因黎。

人唔會去到果D位所以唔會食人掛。

好似話佢地係唔會死
只會比人殺死
理論上係可以生長到好大好大
只不過一般好難先會生存到咁耐
係咪
好鍾意海洋生物 等樓主share
講埋evolution of mollusca好似仲有趣

要講evolution我怕會有篇論文出左黎,輕輕鬆鬆算啦

但係mollusca唔同class嘅殼嘅演化真係好好丁
八爪魚連硬小小的身體都無,到今日都生存到,已經證明佢地真係「食腦」
gd post
八爪魚連硬小小的身體都無,到今日都生存到,已經證明佢地真係「食腦」

Sorry 㩒錯負皮。好肚餓

其實曾經係有過嘅 只不過係個殼internalize咗到最後消失埋
有腦又好味正啊
cephalopod有中文稱呼, 叫頭足類

除咗靠改變顏色同質感偽裝, 有啲仲會扮其他生物, 而且扮得好似
https://www.youtube.com/watch?v=hAaxESjg-x0

無錯 因為係醒目仔

同埋佢地有冇分男女?平時點扑野?

有分

點mating係好好既問題黎
繁殖
由於cephalopod係一個好diverse既class,交配方法都有唔同。
例如第一隻,好多octopus都用既單刀直入

男性直接用手將精放入女性mantle內

又有呢隻,比較浪漫既方法

男性用力Zit精入女性mantle

直得留意係,就算女性未ready (夠秤) ,男性都有可能放精入去個mantle度,而女性都會好好保存直至ready。而Ready既女性會以變色/閃光等方法溝仔。
巴打覺得有未知海洋生物同大型以至史前海洋生物機會大唔大

好大,一定有

聽人講深海有樣野叫深海巨大化症,啲海洋生物生到成架巴士咁大,真?

唔知果2隻大魷魚好唔好食

可以去到大過巴士

其實曾經係有過嘅 只不過係個殼internalize咗到最後消失埋

佢哋食腦嘅程度已經食到可以唔需要一個身體嘅殼,早前人類由猿人進化,都唔需要條尾巴。
巴打講下大王酸漿魷同巨烏賊
因咩呢個時代仲會咁大,而且佢地食唔食人

大王酸漿魷 = Colossal Squid
巨烏賊 = Giant Squid
兩隻唔同種,分別見下。

由於佢地處於深海,好難見到,所以對於佢地既生態我地知得好少。通常都係見到條屍沖左上岸先接觸到。而且佢地係 predator,姐係食物鏈上層,只有大鯨魚先匹敵到,再者佢地生活於深海,受到既滋擾都少d。我覺得呢d都係佢地可以生長到咁大既原因黎。

人唔會去到果D位所以唔會食人掛。

好似話佢地係唔會死
只會比人殺死
理論上係可以生長到好大好大
只不過一般好難先會生存到咁耐
係咪

我地對佢地了解太少,我唔肯定。不過鯨魚有機會食佢地。

Sorry 㩒錯負皮。好肚餓

同埋佢地有冇分男女?平時點扑野?

有分

點mating係好好既問題黎
繁殖
由於cephalopod係一個好diverse既class,交配方法都有唔同。
例如第一隻,好多octopus都用既單刀直入

男性直接用手將精放入女性mantle內

又有呢隻,比較浪漫既方法

男性用力Zit精入女性mantle

直得留意係,就算女性未ready (夠秤) ,男性都有可能放精入去個mantle度,而女性都會好好保存直至ready。而Ready既女性會以變色/閃光等方法溝仔。

唔只咁
雄性八爪魚有特化嘅觸手儲存精子
要繁殖時可以扯斷畀雌性
等佢覺得時機合適先受精
係咩原因咁多海洋生物發展到識發光?

同咩結構令佢地可以發光?
cephalopod有中文稱呼, 叫頭足類

除咗靠改變顏色同質感偽裝, 有啲仲會扮其他生物, 而且扮得好似
https://www.youtube.com/watch?v=hAaxESjg-x0

係韓國食既八爪魚超好食...
一係全中一係全英啦
係咩原因咁多海洋生物發展到識發光?

同咩結構令佢地可以發光?

bioluminescent bacteria 就係發光既光源。點樣發展到呢個位可能都係evolution/natural selection。深海無光,有光又搵到食又溝到女,咪可以生存囉。至於點解D bateria可以入到去就好似未有答案。

bioluminescent bacteria係cephalopod既表皮photophores入面,以肌肉控制開合,發出閃光。
一係全中一係全英啦

對唔住有啲位我真係唔知點翻譯好
煮法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞