[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚

374 回覆
1178 Like 6 Dislike
留個名長知道
癡撚線,點解個擬態效果可以咁撚似

主要原因係佢地視力真心驚人,可以睇得好細微。以下係Brain of octopus

見唔見到個optic lobe (opt. 兩邊成粒腎咁既部分,付責視覺處理)佔左幾大

死圖
癡撚線,點解個擬態效果可以咁撚似

主要原因係佢地視力真心驚人,可以睇得好細微。以下係Brain of octopus

見唔見到個optic lobe (opt. 兩邊成粒腎咁既部分,付責視覺處理)佔左幾大

死圖

依家點? 再唔得麻煩你google "octopus brain"就會有
好殘忍
Cephalopods好聰明好有人性
佢地係人類最好既朋友
竟然忍心殺佢地食佢地
睇到最尾笑撚左
btw最鐘意去chok墨魚之後即刻炒嚟食 正到仆街
睇到煮法笑左
藍圈八爪魚係咪皮膚都有毒?
三樣都係我最中意嘅野食
佢視力強還強
佢既皮膚係點做到連質感都可以轉換得到既效果?
好殘忍
Cephalopods好聰明好有人性
佢地係人類最好既朋友
竟然忍心殺佢地食佢地

最可惜係佢地無backbone,因為大部分動物保護法只保vertebrates。
烏賊即係魷魚?

烏賊係cuttlefish,
Squid係魷魚
睇到煮法笑左
藍圈八爪魚係咪皮膚都有毒?

咬你先會中
cephalopod有中文稱呼, 叫頭足類

除咗靠改變顏色同質感偽裝, 有啲仲會扮其他生物, 而且扮得好似
https://www.youtube.com/watch?v=hAaxESjg-x0
Chok墨魚chok到成海墨汁

D墨魚係咪只會噴一次,唔想拎上黎被顏射
佢視力強還強
佢既皮膚係點做到連質感都可以轉換得到既效果?

係表皮下面有三種muscles互相合作,再加上強大既nervous system
Chok墨魚chok到成海墨汁

D墨魚係咪只會噴一次,唔想拎上黎被顏射

墨汁會儲係一個ink sac入面,噴晒要cd。難聽啲既例子就係好似你啲精咁。
cephalopod有中文稱呼, 叫頭足類

除咗靠改變顏色同質感偽裝, 有啲仲會扮其他生物, 而且扮得好似
https://www.youtube.com/watch?v=hAaxESjg-x0

無錯 因為係醒目仔
請問白炸是什麼?
睇到最尾笑撚左
btw最鐘意去chok墨魚之後即刻炒嚟食 正到仆街

即係有幾仆街?
早排聽個talk,話咩香港嘅chok墨魚多數都唔係真墨魚,而家魷魚
早排聽個talk,話咩香港嘅chok墨魚多數都唔係真墨魚,而魷魚
請問白炸是什麼?

我假設你講"白鮓",係水母,同樣係invertebrates但唔屬於cephalopod。
早排聽個talk,話咩香港嘅chok墨魚多數都唔係真墨魚,而魷魚

呢樣我都唔知,你下次去choks 時可以留意下以下特徵:圓眼定W眼,圓係squid,W係cuttlefish

呢樣我都唔知,你下次去choks 時可以留意下以下特徵:圓眼定W眼,圓係squid,W係cuttlefish

條友話劏開左 真係墨魚嘅就會見到條好似發泡膠咁嘅cuttlebone

條友話劏開左 真係墨魚嘅就會見到條好似發泡膠咁嘅cuttlebone

都係其中一個difference,cuttlefish有cuttlebone, 好似係鈣化野,而squid都有一條叫gladius,但由chitin組成。(印象中)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞