[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚

374 回覆
1178 Like 6 Dislike
巴打講下大王酸漿魷同巨烏賊
因咩呢個時代仲會咁大,而且佢地食唔食人

大王酸漿魷 = Colossal Squid
巨烏賊 = Giant Squid
兩隻唔同種,分別見下。

由於佢地處於深海,好難見到,所以對於佢地既生態我地知得好少。通常都係見到條屍沖左上岸先接觸到。而且佢地係 predator,姐係食物鏈上層,只有大鯨魚先匹敵到,再者佢地生活於深海,受到既滋擾都少d。我覺得呢d都係佢地可以生長到咁大既原因黎。

人唔會去到果D位所以唔會食人掛。

好似話佢地係唔會死
只會比人殺死
理論上係可以生長到好大好大
只不過一般好難先會生存到咁耐
係咪

我地對佢地了解太少,我唔肯定。不過鯨魚有機會食佢地。

曾經有大座頭鯨擱淺,發現佢身上有好多被巨章魚觸手襲擊嘅傷痕,啲傷痕係連串的,推斷條大章魚係大到啲觸手可以纏住條座頭鯨,巨型程度可想而知
深海個啲大型八爪魚點殺鯨魚?
係咪深海個啲八爪魚吸管識伸刺岀黎殺獵物?

扯住佢唔俾佢上水面
用觸手塞住佢個氣孔
大概係咁掛
咁撚深冇人見過

多謝R巴打一直以黎既補充 你都係同科中人?
Cephalopods個嘴有一個硬既Beak,好似鳥嘴咁既結構,會用黎咬獵物。
深海超大隻果啲 kraken,到底係八爪魚、墨魚定魷魚?

Kraken好似係神話黎?
lm
深海超大隻果啲 kraken,到底係八爪魚、墨魚定魷魚?

主要係章魚(魷魚)
想知佢哋有冇痛覺

Cephalopod既痛覺好似仲係研究階段,不過好多証據都已經指向話佢地有感覺痛楚既能力,但conclusion應該未有人肯落住。(好似係)
好精彩,雖然我都好鍾意食
實驗黎講
佢地最聰明可以做到咩
淨係開蓋?
請問章魚係咪有3個心臟?

同埋章魚每隻腳都有獨立思考
但大腦如果要控制都控制到
係咪即係蜘蛛俠個章魚博士咁

好似就係呢2點俾人話章魚係外星人
一係全中一係全英啦

對唔住有啲位我真係唔知點翻譯好

科學詞彙係好難想全中就全中
實驗黎講
佢地最聰明可以做到咩
淨係開蓋?

實驗黎講,我地唔會話識開蓋,而係有學習能力。例如話有個分叉路口,一邊有野食一邊有針吉,佢地記得行有野食果邊。
唔識分墨魚同魷魚
請問你係點知咁多海洋生物嘅知識?讀呢科?
我好鐘意海洋生物 戒哂所有海鮮 連魚蛋海哲紫菜果d都唔食 連去水族館果d都戒哂

你好誇張喎
連invertebrate都唔食

知識既野,有興趣就會自己去搵

係有3個心
每隻腳嘅獨立思考唔係完全獨立嗰隻
到最後都係要聽返大腦話事
深海個啲大型八爪魚點殺鯨魚?
係咪深海個啲八爪魚吸管識伸刺岀黎殺獵物?

扯住佢唔俾佢上水面
用觸手塞住佢個氣孔
大概係咁掛
咁撚深冇人見過

多謝R巴打一直以黎既補充 你都係同科中人?
Cephalopods個嘴有一個硬既Beak,好似鳥嘴咁既結構,會用黎咬獵物。

唔係
我讀biochem

係呀有三個心臟。 一個付責全身既circulation,其餘兩個係兩邊gills(鰓)。

對於octopus/cephalopods既思考其實好難去研究。你知道佢地會思考,但係唔知佢地點樣諗。人類得一個腦,好難明白9個腦會係點。

章魚係外星人論我無咩點睇,不過由DNA加化石已經搵到common ancestor。
好正
最想了解 大王烏賊
可惜資料係極少

Btw海綿寶寶召喚
好po留名

正皮係俾如何進食
好正
最想了解 大王烏賊
可惜資料係極少

Btw海綿寶寶召喚

因為係深海嘛。
我自己就覺得佢地點解咁大/年齡大既原因係1.有完善既大腦,2.有手有腳,3.有closed circulatory system。呢三隻事都係好似我地人類,再加上佢地有多一個優勢就係唔受水壓同唔怕凍,係深海完勝其他生物。
其實海洋生物真係好似異形同外星生物
好正
最想了解 大王烏賊
可惜資料係極少

Btw海綿寶寶召喚

因為係深海嘛。
我自己就覺得佢地點解咁大/年齡大既原因係1.有完善既大腦,2.有手有腳,3.有closed circulatory system。呢三隻事都係好似我地人類,再加上佢地有多一個優勢就係唔受水壓同唔怕凍,係深海完勝其他生物。

鯨魚愈來愈少會唔會令到佢地有一日要離開深海搵食
好正
最想了解 大王烏賊
可惜資料係極少

Btw海綿寶寶召喚

因為係深海嘛。

一上岸就比廣東人同福建人滅絕
大排檔既「墨魚嘴」係食緊邊種?

墨魚嘴應該就係個嘴掛......不過留意cephalopods嘴有個beak,好似鳥嘴一樣硬既。

其實會唔會係啲吸盤切左出黎圓圈形似個嘴
記得八爪魚定唔知邊隻全身得個嘴係硬 其他部位都係柔軟 所以可以捐窿捐「啦」
好正
最想了解 大王烏賊
可惜資料係極少

Btw海綿寶寶召喚

因為係深海嘛。

一上岸就比廣東人同福建人滅絕

深海就做大佬,上黎就要比人煎炒煮炸 諗起都覺得可惜
好正
最想了解 大王烏賊
可惜資料係極少

Btw海綿寶寶召喚

因為係深海嘛。

想問有邊啲生物唔係closed circulatory system
可唔可以講下例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞