[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚

374 回覆
1178 Like 6 Dislike
佢地有牙?

無,不過有個beak係嘴部

八爪魚bb

魷魚bb

墨魚bb

Calvin
good post
而家睇返,原來一直chok既係魷魚,唔係墨魚

以為識噴墨就係墨魚
魷魚係咪好高膽固醇?
日文好似墨魚魷魚都叫烏賊?
墨魚= 甲烏賊
魷魚= E.g. 水烏賊 長槍烏賊

所以有時我唔知點樣用中文去講,用英文會方便好多。尤其係理科

cuttlefish有舊骨
squid無?
因為我都研究緊海鮮 for食日本野用
講親八爪魚就會諗起呢條片, 真係勁到痴線
https://www.youtube.com/watch?v=t-LTWFnGmeg
係咪每隻腳都有一個腦?
日文好似墨魚魷魚都叫烏賊?
墨魚= 甲烏賊
魷魚= E.g. 水烏賊 長槍烏賊

所以有時我唔知點樣用中文去講,用英文會方便好多。尤其係理科

cuttlefish有舊骨
squid無?
因為我都研究緊海鮮 for食日本野用

Squid都有條,不過唔同質地
係咪每隻腳都有一個腦?

可以咁講
人類可唔可以用到佢啲細胞黎擬態
有咩天敵
係咪每隻腳都有一個腦?

可以咁講

之係點? 呢點有啲唔明
人類可唔可以用到佢啲細胞黎擬態

難啲,最主要係因為我地有backbone, 限制左個flexibility,而且要人體自如地控制呢啲細胞可能會關乎成個生理。
香港人都唔係齋捉墨魚架
前排潛水落到10幾米見到個好似棵樹嘅樹架
樹架上面好多一點點白點,原來係比墨魚產卵用
睇到最尾笑撚左
btw最鐘意去chok墨魚之後即刻炒嚟食 正到仆街

其實chok 墨魚係真係墨魚定魷魚?
感覺墨魚係貴野冇咁易chok

追post啦,呢個問題樓主答左幾次
大部分係魷魚啊
係咪每隻腳都有一個腦?

可以咁講

之係點? 呢點有啲唔明

Octopus有一個大腦,可以控制成個身體。然而每條腳都有條叫nerve cord既野,連接住好多神經。係正常情況,呢條nerve cord唔會send信息去大腦,會自主地控制自己隻腳。但當有事,例如比人追,追食物時,大腦就會take control全部腳去作岀反應。
巴打覺得有未知海洋生物同大型以至史前海洋生物機會大唔大

好大,一定有

聽人講深海有樣野叫深海巨大化症,啲海洋生物生到成架巴士咁大,真?

唔知果2隻大魷魚好唔好食

一定好毒
諗起港女見到豬仔話好打耳
但到餐桌上面又可以話隻豬好好食
最後無啦啦講煮法
笑左
見到你個TOPOIC 第一時間諗起CAPTV
連登需要多啲呢類高質post,支持樓主
深海d野好恐怖

留名等睇海棉寶寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞