[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚

374 回覆
1178 Like 6 Dislike
諗起港女見到豬仔話好打耳
但到餐桌上面又可以話隻豬好好食

君子遠庖廚
巴打覺得有未知海洋生物同大型以至史前海洋生物機會大唔大

好大,一定有

聽人講深海有樣野叫深海巨大化症,啲海洋生物生到成架巴士咁大,真?

唔知果2隻大魷魚好唔好食

一定好毒

雪卡毒
係咪每隻腳都有一個腦?

可以咁講

之係點? 呢點有啲唔明

Octopus有一個大腦,可以控制成個身體。然而每條腳都有條叫nerve cord既野,連接住好多神經。係正常情況,呢條nerve cord唔會send信息去大腦,會自主地控制自己隻腳。但當有事,例如比人追,追食物時,大腦就會take control全部腳去作岀反應。

咁啲nerve cord之間會自己協調令到成隻野郁
係咪每隻腳都有一個腦?

可以咁講

之係點? 呢點有啲唔明

Octopus有一個大腦,可以控制成個身體。然而每條腳都有條叫nerve cord既野,連接住好多神經。係正常情況,呢條nerve cord唔會send信息去大腦,會自主地控制自己隻腳。但當有事,例如比人追,追食物時,大腦就會take control全部腳去作岀反應。

咁啲nerve cord之間會自己協調令到成隻野郁?

打漏左問號
好鍾意睇呢D生物野

遲下會繼續,你覺得下個topic講咩海洋生物好?

海膽

海参

海綿寶寶
好鍾意睇呢D生物野

海膽

海参

海綿寶寶

鰻魚
舊片黎... 八爪魚好勁, 好細個窿都走到
https://www.youtube.com/watch?v=9yHIsQhVxGM
好鍾意睇呢D生物野

海膽

海参

海綿寶寶

鰻魚

龍蝦🦂
魷魚係尖既
墨魚係圓既

有個明顯分別係隻眼度,Cuttlefish有好似W咁既眼,Squid就圓既。

有唔同功能?
係咪每隻腳都有一個腦?

可以咁講

之係點? 呢點有啲唔明

咁啲nerve cord之間會自己協調令到成隻野郁?

打漏左問號

應該唔會,所以我地得一個腦其實有啲難想像
外星生物黎
朋友話魷魚係尖嘅,墨魚係圓嘅
係唔係咁分?
魷魚係尖既
墨魚係圓既

有個明顯分別係隻眼度,Cuttlefish有好似W咁既眼,Squid就圓既。

有唔同功能?

呢個結構叫pupil,至於點解cuttlefish會有w型既pupil好似係因為減少 打直照射既光以致既干擾⋯⋯我對光唔太熟,我quote一份paper你睇。

"Computing a retinal illumination map shows that the W-shaped pupil is effective in balancing a vertically uneven light field: The constricted pupil reduces light from the dorsal part of the visual field significantly more than it reduces light from the horizontal band. This will cut the amount of direct sunlight that is scattered by the lens and ocular media, and thus improve image contrast particularly for the dimmer parts of the scene. We also conclude that the pupil provides even attenuation along the horizontal band, whereas a circular pupil would attenuate the image relatively more in the important frontal and caudal periphery of the visual field."

DOI https://doi.org/10.1016/j.visres.2013.02.016
朋友話魷魚係尖嘅,墨魚係圓嘅
係唔係咁分?

粗略地係可以咁分,不過最好睇下隻眼
巴打啲logic 好爆炸性
頭幾個points 又學術研究 又講到好欣賞咁
最尾個point 突然講點樣煮法最好食
巴打啲logic 好爆炸性
頭幾個points 又學術研究 又講到好欣賞咁
最尾個point 突然講點樣煮法最好食

其實大家係咪覺得咁太奇怪,一係我下個post減左呢個部份
舊片黎... 八爪魚好勁, 好細個窿都走到
https://www.youtube.com/watch?v=9yHIsQhVxGM

只面個咀過到, 就全隻都過到
https://youtu.be/jbG5HkdhvME

呢個生食墨魚video 一開始切上碟果四件金金地色既野其實係乜黎?腦?某些內臟?蛋?

呢個生食墨魚video 一開始切上碟果四件金金地色既野其實係乜黎?腦?某些內臟?蛋?

好刀工

好刀工

我研究左好耐都唔知係乜
睇個質感似係一個器官 而非一組器官

好刀工

我研究左好耐都唔知係乜
睇個質感似係一個器官 而非一組器官

應該係卵黎。我開頭以為係由一塊膜包住既所有器官,但見到個廚用水洗加remove左啲野,所以我覺得似係卵
烏賊係海洋最強生物
正皮比樓G
係咩原因咁多海洋生物發展到識發光?

同咩結構令佢地可以發光?

bioluminescent bacteria 就係發光既光源。點樣發展到呢個位可能都係evolution/natural selection。深海無光,有光又搵到食又溝到女,咪可以生存囉。至於點解D bateria可以入到去就好似未有答案。

bioluminescent bacteria係cephalopod既表皮photophores入面,以肌肉控制開合,發出閃光。

基因得唔得?好似水母咁有條pGFP gene
,識做發光既protein
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞