[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚

374 回覆
1178 Like 6 Dislike
今日同大家淺淺地講下我最鐘意口既(下用既)海洋生物

呢三種魚其實可以歸納做Cephalopods ,Cephalo-有腦 ,pod-腳,而呢兩個特徵都係佢地比較出眾既地方。呢個post主要講下cephalopod有咩引人入勝既地方。

點解有腦會係一個特徵呢?因為呢種有腦係真係聰明果隻有腦。佢地有一個複雜,而且大既Nervous System。大家係Finding Dory見到果條八爪魚爬出fish tank並唔係無可能,而係一個好普遍既情況。

腳方面,八爪魚當然係有8隻腳啦,不過squid同cuttlefish就有5 pairs 腳,再加兩條大觸手 ,用於捉獵物

噴墨
無錯大部份Cephalopods係會噴墨既,大家卡通都成日會見到。噴得出自己啲珍藏,可想而知唔係有生命危險都唔會用啦。噴墨主要係想混淆predator,通過1) create smokescreen2) 空禪之術(姐係分個假身出黎)。噴墨同時會產生推動力比自己更快地走佬。

隱形
所謂隱形,其實包括左兩種技能,變質變色。由於Cephalopod有好勁既視覺系統,佢地會控制自己表皮,模擬自己見到外在環境既pattern。

而變色都同樣地係靠表皮既細胞去變,但係神奇既地方在於cephalopod係色盲既,佢地點知變咩色呢個問題以我所知好似仲未解答到。 有人話靠記憶,有人話靠表皮上某細胞/器官折射光而成。

發光
某啲cephalopods,尤其居於深海既物種,都會有識發光既特徵。呢啲Bioluminescence通常由共生(symbionts)既微生物發出。至於如何閃,點樣閃則靠cephalopod表皮上既photophores控制。呢啲光主要用於溝通,吸引獵物同避開捕食者。

煮法
三種魚之中,我個人最鐘意就係八爪魚。之前係意大利食過就咁boiled,攤凍,切片,加入boiled potatoes,落橄欖油,檸汁,parsley,salt,pepper正到飛起

有唔明可以隨便問/指正
最後
係咪有研究話八爪魚係外星生物?想知多d呢方面資料,巴打可唔可以講講
最後
上面藍圈超毒,見到千祈唔好掂
煮法more
係咪有研究話八爪魚係外星生物?想知多d呢方面資料,巴打可唔可以講講

我好快google左就話唔係
http://natmonitor.com/2015/08/14/are-octopuses-aliens-from-outer-space/
而我自己都覺得唔係。cephalopod係屬於Mollusca,姐係同螺同一個phylum。而molluscan既化石record都好長遠,所以我覺得cephalopod應該由某租先進化而成。
btw,呢隻Nautilus就係一隻cephalopod既活化石
最後
上面藍圈超毒,見到千祈唔好掂

我親眼見過,唔刺激佢唔會有blue ring,好易唔覺意接觸到。
煮法more

煮法
魷魚既話,個人鐘意deep fried。首先score你既squid,姐係輕力用刀劃D格仔。然後用麵粉,salt and pepper,花椒(最好中碎),parsley,檸皮整一個coating比魷魚。然後炸

Gordon Ramsay同Jamie Oliver都有Youtube video 教整可作參考
3種都鍾意
隻隻都咁好食
煮法more
大排檔既「墨魚嘴」係食緊邊種?

墨魚嘴應該就係個嘴掛......不過留意cephalopods嘴有個beak,好似鳥嘴一樣硬既。
癡撚線,點解個擬態效果可以咁撚似
早兩日係facebook 都睇過條片講八爪魚 話係其中一樣最聰明嘅生物 都有因為段片而去上網睇下佢地d 資料 跟住就見到你個post

無錯,全部醒目仔黎
魷魚係尖既
墨魚係圓既
好肚餓
癡撚線,點解個擬態效果可以咁撚似

主要原因係佢地視力真心驚人,可以睇得好細微。以下係Brain of octopus

見唔見到個optic lobe (opt. 兩邊成粒腎咁既部分,付責視覺處理)佔左幾大
Lm
魷魚係尖既
墨魚係圓既

有個明顯分別係隻眼度,Cuttlefish有好似W咁既眼,Squid就圓既。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞