[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚

374 回覆
1178 Like 6 Dislike
痴撚線扮得咁似 你叫我扮隻貓都唔似
其實點解會知佢地係色盲?
巴打啲logic 好爆炸性
頭幾個points 又學術研究 又講到好欣賞咁
最尾個point 突然講點樣煮法最好食

其實大家係咪覺得咁太奇怪,一係我下個post減左呢個部份

最正係呢個部份
係咩原因咁多海洋生物發展到識發光?

同咩結構令佢地可以發光?

bioluminescent bacteria 就係發光既光源。點樣發展到呢個位可能都係evolution/natural selection。深海無光,有光又搵到食又溝到女,咪可以生存囉。至於點解D bateria可以入到去就好似未有答案。

bioluminescent bacteria係cephalopod既表皮photophores入面,以肌肉控制開合,發出閃光。

基因得唔得?好似水母咁有條pGFP gene
,識做發光既protein

依家唔得,遲下進化可能有機
最鍾意食
巴打可唔可以講下鯊魚 鯨魚

同埋信唔信尼斯湖水怪?
仲有megalodon係咪真架?

好多問題

鯊魚 同 鯨魚 兩隻分別係唔同既物種,唔少野講。巴打請你等下期待下

我就唔信尼斯湖水怪,因為得相,仲要係唔清。
相反megalodon已有化石証據,再加上我係信進化論既人黎。有Megalodon咁既鯊魚祖先我唔會覺得奇。

鯨仲未演化成為海棲之前,個形態好似係同河馬差唔多

同埋信唔信尼斯湖水怪?

好多問題

鯊魚 同 鯨魚 兩隻分別係唔同既物種,唔少野講。巴打請你等下期待下

相反megalodon已有化石証據,再加上我係信進化論既人黎。有Megalodon咁既鯊魚祖先我唔會覺得奇。

好似話係有4隻腳,慢慢進化到依家咁
2隻變魚鰭,兩隻合埋變尾
有錯勿屌
巴打 有冇興趣講吓水母
我記得有種水母可以繁殖完會變返細路

同埋信唔信尼斯湖水怪?

好多問題

好似話係有4隻腳,慢慢進化到依家咁
2隻變魚鰭,兩隻合埋變尾
有錯勿屌

同我聽到嘅版本一樣,不過我都唔知真定假,有人話係同河馬差唔多,有人話係好似豬咁跑得好快
巴打 有冇興趣講吓水母

天山童母
佢地有牙?

無,不過有個beak係嘴部

咁但係佢地係咪都會咬人?
我見實驗果啲條片,啲友徒手捉隻八爪魚
之前仲話藍圈果啲八爪魚咬人會有毒,即係佢地會用個beak咬傷人注毒?
另外,有啲咩品種嘅八爪魚都係有毒?

呢個post越睇越心寒
巴打 有冇興趣講吓水母

水母有一個好好好好神奇既生命循環,變番細路我唔太記得,請你耐心期待下
佢地有牙?

之前仲話藍圈果啲八爪魚咬人會有毒,即係佢地會用個beak咬傷人注毒?

呢個post越睇越心寒

Blue ring octopus 會以咬人方式注毒。至於點解啲人咁夠泡徒手捉我答你唔到。
普遍好似係得呢隻。
點證明到佢地係色盲?用左咩方法黎下結論?

有實驗係養一隻cephalopod係一個黃色地方,等到佢學識左變黃之後就轉佢去一個有同樣brightness,saturation但唔同色(wavelength唔同? 我唔熟physic)既環境比佢地生活,好似係藍色,再刺激佢地變色,發現佢點變都係變番黃。

即係佢地變咩色其實係學返黎?
佢地知唔知自己其實變緊咩色?
一開學藍會唔會唔識變黃?
“發現佢點變都係變番黃”,呢句意思係咪即係佢地都知道自己變錯色?

有d亂,求解答
點證明到佢地係色盲?用左咩方法黎下結論?

有實驗係養一隻cephalopod係一個黃色地方,等到佢學識左變黃之後就轉佢去一個有同樣brightness,saturation但唔同色(wavelength唔同? 我唔熟physic)既環境比佢地生活,好似係藍色,再刺激佢地變色,發現佢點變都係變番黃。

即係佢地變咩色其實係學返黎?
佢地知唔知自己其實變緊咩色?
一開學藍會唔會唔識變黃?
“發現佢點變都係變番黃”,呢句意思係咪即係佢地都知道自己變錯色?

有d亂,求解答

Cephalopod係以chromatophores黎變色。呢啲chromatophores入面有色素,而且會好似肌肉咁收縮或放大,因而形成唔同色。
佢地點知變咩色呢個問題仲未有定案,有人話靠記憶,又或者靠變色細胞折射。
呢個實驗所証實既係佢地color blind,佢地以為自己係變岩色。
佢地有牙?

呢個post越睇越心寒

嚴格嚟講所有八爪魚都係venomous
因為佢地用啲爪罩住獵物之後都會咬 注毒
令獵物冇反抗能力
之後再一啖一啖咁食
blue ring就係隻毒特別強
多謝樓主介紹,好正
正評留名
會唔會仲有其他海泮生物講下 ??
再留名冇壞
唔好又中又英得唔得 好難頂
係咪每隻腳都有一個腦?

可以咁講

之係點? 呢點有啲唔明

Octopus有一個大腦,可以控制成個身體。然而每條腳都有條叫nerve cord既野,連接住好多神經。係正常情況,呢條nerve cord唔會send信息去大腦,會自主地控制自己隻腳。但當有事,例如比人追,追食物時,大腦就會take control全部腳去作岀反應。

咁啲nerve cord之間會自己協調令到成隻野郁?

打漏左問號

應該唔會,所以我地得一個腦其實有啲難想像

會唔會好似其他動物既反射動作咁,每條腳唔經大腦都可以探測環境變化(例如水流)而作出反應,令到每隻腳都有協調?
又有無可能係人既錯誤,佢既生理唔係你講既咁,有d組織人係未發現?
我想知八爪魚/墨魚/魷魚進化到可以係陸地生活既可能性大唔大
我想知八爪魚/墨魚/魷魚進化到可以係陸地生活既可能性大唔大

首先係搞清楚咩係演化同埋natural selection係點
cephalopod係唔可能突然間行到上陸地
就好似猩猩唔會變做人

cephalopod同陸地上一啲動物算係有親嘅
就係gastropod
即係蝸牛呀 鼻涕蟲嗰啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞