冷氣仔 你問我答(7)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
呢幾個問題搵師傅上門整係咪解決得到?
謝謝
估計. 如果係可以. 樂聲窗分?
正確
怕壞買淨冷,怕變頻壞買定頻,怕冷氣壞吹風扇,怕風扇壞沖多幾次凍水涼,怕水費貴去康文署沖,怕沖完行返屋企出汗係康文署訓
原因係喉大短. 放種必須. 我未太擔保壞乜.
但好老實放種啲人都冇技術放. 放多會漏水結冰,放少就又係頂.
所以你自己考慮
巴打,我呢幾日每次開機都有聽部室外機,發覺之前可能講錯左
真實情況係一開機係有製冷,室外機有低頻聲,維持 3 分鐘左右聽到佢停,跟住室內就變送風
一路等 15 至 30 分鐘,會聽到室外機有返低頻聲,咁就有正常冷氣,sorry 我淨係聽到低頻由細聲至大聲,聽唔到低頻至高頻
你確定是由壓縮機發出不是風扇?呢個唔好意思未能定斷.
我自己都有懷疑係壓縮機聲定風扇聲,不過真係分唔到,因為都幾大聲,同埋留意到正常時係有凍風幾秒先聽到室外機愈來愈大聲,所以估係壓縮機
我見過人話電容壞,有冇可能有呢個情況?
即係另一個原因可能係壞風扇?咁冇咁擔心,起碼維修唔會太貴掛
你是變頻,所以另一樣野
Low cool
定頻美的43
格力45
樂聲44
變頻三隻寫43
請問巴打另一樣野係咩意思呢?
我見過人話電容壞,有冇可能有呢個情況?
即係另一個原因可能係壞風扇

你是變頻,所以另一樣野
好既,多謝一直以黎解答
MSY-GS12VF MSY-GJ13VA
分別大唔大?
Dbc
想買把高壓水槍直接射入個滾筒去洗下,但係個外殼唔夠位拆(裝果陣太貼牆邊),唔拆外殼直接噴入去得唔得?
睇過肚腩巴提過美的easy clean 自己洗到真係好正
想問問部機有冇乜嘢缺點? 口脾好唔好?
佢兩匹分體平過三菱重工/電機 3-4千蚊
想請問下點解師傅會建議冷暖先裝變頻,淨冷裝返定頻
50呎細房 打算裝分體1匹
變頻窗口機r32雪種定r410a雪種好?
諗住買格力一匹變頻,我見佢一部r410a,一部r32
樓底座向
睇你要唔要uv. 不需410 仲靜少少
今日去問百記同凶宅,msygs09vf都無期,唔知幾時有。。
可能要被迫裝大金420..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞