冷氣仔 你問我答(7)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
如果室外機喉無結霜,室內排水正常. 出風口滴少量水是有機會.
剩係睇左鋁片無結霜,有時倒水咁倒,有時就幾滴
通常我見依個情況就熄
因為佢會連機同牆身中間都會滲水
咁你有冇倒水落部機或者check吓排水有冇問題. 同埋你嗰部係咩機
開利分體式,型號唔知點睇?
倒水落邊個位,窗外去水喉?
https://streamable.com/wsd7ud

新機裝左一兩日, 一匹pan 記,
有d 古怪聲, 聽落似有野撞擊聲
有時有, 有時無

會係咩問題?
分體式冷氣機係假天花入邊啲豬腸滴水,可以點處理?
包過安同銅管無空隙
倒落室內機coil, 流量當一條缐倒5升試下. 有漏都係去水塞
有冇人知格力變頻窗口式係唔係周圍都冇貨?
樓上講左,不過你可以先睇吓以下條片拆咗應該要拆嘅嘢未
https://youtu.be/claleEI10yE
定頻可唔可以長開唔熄?
如果唔得大概幾耐熄一次

啱啱新裝冷氣
頭一日凍到雪房咁 特別係開抽濕mode凍到癡線

熄咗再開就唔太凍
開到17都無乜feel 得風 隻手掂出風口都唔凍
抽濕mode落到14都完全無feel

冷氣機內部有水滴聲同間唔中有「咋」一聲

係咪安裝出事?
咁多孖生兄弟,隨便買啦
咩機
美的一匹
你所講嘅一開一關系即係乜.咁開機壓縮機有冇聲,係嘅咁你咪叫代理. 冷氣其實你開好耐都冇事. 你可以檢查下室外銅管左右會否撞凹.
美的係檢查面向機右手室外.
部格力窗口機開機顯示E8既話
換機定叫人整好d?
佢哋裝完之後我隔咗20個鐘先熄
依20個鐘都好凍 但一熄已經有水滴聲

之後隔十二個鐘再開返 已經開乜mode都唔太凍
同keep住有水滴聲、咋一聲

望咗左面無事 但右面望唔到

定頻都可長開?以為得變頻可以

找代理.
想問下部窗口式冷氣機有時係個隔塵網位有時有水滴, d水係滴入室內, 請問係咩事?
佢滴得唔嚴重, 係朝早熄冷氣果時先發現有1/ 2滴滴左落地下

滴水位係張圖既中間偏左方向, 張圖求奇上網搵
結冰融雪都會咁
你到1公升水落去,流量係條線咁,有溢出既有塞,冇嘅通常都係部機結冰.
Yes
睇你怕唔怕熱 如果間房密封得好 小窗都夠
Ftka? 聲 要聽到真聲先筒到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞