冷氣仔 你問我答(7)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
又唔知乜model
sor大佬,我只係知係Rasonic,唔確定係咩model ...因為係上一手的

係咪唔抵整?感謝大佬
窗口/分體. 相

啊個人覆得太亂唔好意思,型號搵到了,應該係窗口機RC-V713J
估計電容,部機拉出1/3右手邊有塊鐵板,開左佢換個圓柱體容$100 樓下就應該ok.
唔好意思巴打,想請教多句
約左相熟裝修師傅改塊梗玻璃做生口,但佢下個月先得閒,諗住改左先搵日立檢查
觀察左幾日,都係一開機識製冷,跟住 5 分鐘送風,5 分鐘涼風咁,都係 keep 住 10 至 15 分鐘左右就製冷,然後成晚冇問題
如果我唔鬼理佢,最多等 15 分鐘先有冷氣,個壓縮機會唔會其實開開閂閂緊,變頻機咁樣會唔會好易整死個壓縮機?
答唔到. 如果你聽到壓縮機聲你聽吓係咪由低頻去高頻,完全不會聽到有高頻去低頻
請問除左pan同格力,有無其他更好既選擇?
好,改完窗聽下再請教你,唔該晒
感謝
記得帶絕緣手套整
Pan 呢逝好處係有wifi
Ftkc
打開左石肓板先講
Fthm50rav
同埋srk50zsxh-s
仲有msz-ln18vf
呢三部應該點揀?有冇人用過?
係咪真係貴就好d?
冷氣出風有啲臭 有冇邊間洗冷氣好
三隻要既野都不一樣
Ln 少臭,外型
50zsxh 中間
Fthm 50 性能
咩係少臭呀?
變頻機會易臭
所以即係三菱電機係最唔臭果部?
比較少. 你捨得又如果如果百尺尾ln22
差不多每個牌子都做臭控制及風扇潔淨等
日立frost wash + stainless clean
菱電 Dual barrier on coil and fan plus some model easy clean.
菱重泰國 allergen clean + coil dry+ anti mold fan
東芝 magic coil + coil dry
樂聲 nanoe x plus z model fan anti mold
Gree gold coating plus coil dry
Midea gold coil plus whole fan dismantle
洗完冷氣都係個角位係咁滴水 會係有咩問題?
呢部樂聲一匹窗口冷暖變頻黎
你用清潔泡,咁你不斷過消水沖走泡.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞