冷氣仔 你問我答(7)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
收到,thanks
如果要維修漏種問題,係咪要搭棚睇埋部室外機?
咁麻煩,可能換新機算了
msz gs掂唔掂,客廳2百呎左右唔想拉喉呢部2匹係咪都夠用。本身諗緊2匹半格力窗口機,見巴打有提呢部就比較下,有小朋友好似冷暖變頻會實用啲
你講乜
FTKA20BV1H 係3/4
所以
Msy-gs07 3/4

二匹半
咁你用東芝ras-22j2kv
巴打點睇美的?
睇消委會個1匹分體式報告,佢既製冷系數係最高最推薦,有7.72。比三菱重工7.37都高左10%,而格力同樂信係包尾得5.39左右。

仲有佢果款all easy pro 賣點係鬆一粒螺絲就可以拆洗,感覺好方便。

報告入面,三星性價比居然好好但我真係未見過人用三星既冷氣

聽講近年轉左大陸生產大金已經無咁好,易壞,係咪?

一眾日本牌子係咪仲係首選?
gs 2匹雪種喉size係2分3分,同一般2匹機唔同,你check清楚
cspf 冇乜實際參考價值,一般環境實際使用上1級能源機都相差唔大

美的all easy pro簡直係香港所有機中最多實用功能嘅機
易拆豬籠,室內機防菌coating, 凍結洗淨洗coil, 買機送wifi 手指,遙控器back light, 遙控器follow me感溫

我有機會都即刻想買返部玩

Samsung 你唔諗住清潔就可以玩下,拆完前蓋係咁,個殼好撚多個扣好難拆下
而且開windfree 我個覺得應該係好多潮濕地方會滴水

你聽邊個講大金大陸生產,你話零件,應該間間都係大陸生產,但香港賣嘅大金係馬來西亞,泰國組裝
有個師傅話大金近呢十年換左大陸公司咁,佢話以前就真係好好用好襟。

btw, 我覺得手工上應該日系牌子最好,但日本人唔點識變通,肯定無諗點樣易拆洗果d,試過拆部三菱重工去洗都幾難拆下。

Toshiba 點睇,屋企有部都用到成十幾年運作正常。
康城啲toshiba痴9線架。。。 開25凍到仆街。。。跟住開26就開始流汗

試過兩個唔同大廈嘅toshiba都係咁
我都覺,果d無風感、windfree果d,其係咪會聚哂d凍氣係機前,咪好易滴水,有無巴打買左comment下

美的以前d機應該係差,感覺上只係用到5年咁而家咩質素真係唔肯定,襟唔襟用?機價平日本牌子1-2000咁
我都試過,成晚不斷將張被拉上拉落我部係以前d定頻機,搞到而家要加智能家居去做假「恒溫」有少少改善。
智能恆溫即係開冷氣然後再用智能暖氣調節?
我睇個型號,無睇匹數
東芝好似唔係420?唔想拉喉
而家屋企未入伙未裝機
即係粗啲?我個到未裝冷氣,仲可以隨意改
係,搵樣野例如房入面既「溫度計」做標準,超過26度就叫部冷氣開凍d,超27度就再凍d,vice versa.
你check 左位先.
房細會有機會. 同定頻.
功能上如果合適你可以買,因為日本機也不會像以前十幾二十年也不壞.
至於三星,天花可買. 掛牆自己不會.
你叫個師傅收山啦

換變頻

但變頻好快爆炸,所以學台長好
無喉分體?
佢好亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞