冷氣仔 你問我答(7)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
Yu 戰鬥機.
變頻窗口機2匹係咪會靜好多?而家部定頻2匹窗口機真係好嘈下,開開停停咁,又開始滴水
咩機
而家pan 2匹定頻淨冷
試下囉,裝完唔啱換分體
有冇石屎台?
咁你菱電420
諗緊呢幾部420 1.5匹, 邊部好?定菱電420

FTKA20BV1H 大金
SRK53MHIP1 三菱重工
cs-le12wka pan

連窗口安裝玻璃,喉,跟封版再上油漆,木盒,唔搭棚
個師傅收我8000, OKAY?
420 多數菱電
同點解三隻都唔同匹,有$限制?地方幾大?
sorry...quote 錯左
地方係兩間房打通左,我諗1.5 okay

FTKA35BV1H 大金
SRK35MHIP1三菱重工
cs-le12wka 樂聲
MSY-GS12VF 菱電

因為想比埋個裝修師傅做埋個冷氣,想睇下合唔合理
好似可以. 計菱電.
不過應該唔跟機😂,佢齋安裝咋喎
唔包機就無野.

le12 係舊款,唔知啲貨邊度黎
35mhip1 依家唔會買
因為35mwkh1 一樣3年保,內置wifi
ftka35就祝你好運
唔該師兄個師傅唔包部機嘅,我呢幾日比d冷氣機機款搞到頭都大,所以係我quote 友和上面d number…sor

420 樂聲應該最新款果部
大金太貴應該唔諗
應該係35mwkh1 先岩
通常搞上面堆野,大概幾多安裝費到?🥹
佢自己黎,定叫冷氣佬裝?
你問下抽唔抽真空先
裝修佬通常唔抽
用緊定頻分體1匹,一時正常,一時唔制冷,起初以為sensor壞,師傅上黎望過話似係室外機overload死咗

依家打算轉變頻1.5匹,性格比高係咪MSY-GS12VF?FTKC35TAV1N少貴仲要搭棚裝…定係格力好?
Gs 係少臭同體感溫度穩定
420機係咪散熱無咁好?格力值唔值得考慮?

另外,想問下定頻機用咗7年算唔算快
420 唔係話佢散熱,正式來講同一個規格上係慳電率. 所以正常大機550x800. Ftkc 已經縮左. 你可以睇吓外國例如srk35zsx r32 同 msy-gp13 r32.

7年算快,但正常少壞overload. 除非你喉過短等. 因為電子機好少觸動overload.

格力都係少臭. 不過體感溫就一般.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞