冷氣仔 你問我答(7)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
漏水咪洗機,通去水囉,有咩要換
佢個間唔知乜Q野黎.
翔鵬. 乜叫日式公司?
“個師傅上到黎, 連氣暖氣都唔識分, 跟住開個價又唔合理, 搏你唔做收你個上門費, 千祈唔好用!”
你新蒲崗呀搵吓星陽.
講啲xx人呀好鍾意呀攞啲聖經出嚟有咩恩典公司. 一睇都知伏.
其實我想知等左成個禮拜,係有漏,我未問佢又知係內機漏?佢分開二部機谷?
仲有佢點解咁明顯知,咁你話谷完即塲攞野探,咁正路已經知道邊度漏
I mean 仲有佢點解咁明顯知,咁你話谷完如果即塲攞野探,咁正路已經知道邊度漏. 咁當佢成星期未漏曬,咁都可以知. 我唔知你係咪形容得有問題但我覺得好奇怪. 佢肯定內機漏不是外機而又未搵到室內邊度漏,咁點可以總結話內機漏. 你知道內機漏咁應該知道咩位喎.
我見佢有兩個錶,咁應該係分開機谷?
其實佢上次上嚟,已經話睇唔到條喉點裝,
依家連喉拎走我部機,就話條喉焊死左,
要番去覆檢,佢連喉都拎走咁其實佢地做d 咩手腳都冇人知

同我溝通開嗰個就唔敢答我邊度問題,所以先話拎返去複檢,
但另一個師傅就話焊死左就好少係喉問題。
我都唔知信邊個
1)你宜家分開谷
2)a) outdoor b) indoor including refrigerant pipe.
3) 咁如果佢室內機反去谷無漏,咁代表係喉漏.
4)咁你等結果. 無需理會邊個话邊度大機會.
5)佢呢個谷法在找indoor 及outdoor 有冇漏,無包安裝接駁喉嗰part.
6)但如果喉漏仍要找. 就要搵返你個安裝師傅.
都多謝你啲圖等其他人知道其中一個方法搵漏.
原來無包安裝接喉測漏咁做咩賴條喉姐
咁如果整完都係漏,我換機算
多謝你就真
而家係你講完先明佢測緊咩
想問多少少,
佢應該就係拆埋refrigerant pipe走,
refrigerant pipe 都有機會漏?
另外呢part 係關安裝事?
唔會拆refrigerant pipe between indoor and outdoor connection. 你宜家有冇喉係度. 係度即無拆.
咁佢測完如果連室內都無漏,咁就係安裝個part 漏. 咁正常就係安裝喉同室內機到室外機接駁個part.
佢呢個方法不包安裝,但確保室內及室外機有冇漏. 所以點解我會開頭就係咁解. 我初以為包埋安裝一齊谷.
如果佢室內無漏,你就找到安裝攪,咁又無需買過部,因為正常已證實不關機事.
你意思係,而家就算indoor 跌左磅都有機會關喉事?
你又話佢個方法係淨係測機Sorry 而家有d 亂
但佢個出勤單又係咁寫
佢呢個方法睇到特別ev 到毛細管有冇漏.所以其中一表係室外機liquid接口.
點睇東芝
佢又無寫錯第一句係事實. 咁我而家問你佢安裝個part 銅管駁到出邊都收走左定係cut 走左攞走左indoor only. 佢咁寫似淨收室內機.
即係
1. indoor漏
2. 燒焊位and 打後嗰段喉漏,佢拎返去證實係1定2

如果1,信興換室內機同你裝返。如果2,你就要搵裝機佬返黎搞。

信興又唔check下2個接駁位有冇漏先嘅
定係有check到冇漏?
分體可買.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞