冷氣仔 你問我答(7)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
咩牌子好
1. 分體機
Best 大金
Economy 格力
樂聲菱電機嘅質素都好好 但售後服務 零件維修 DIY 都一定係大金最好
而平價機只推薦格力 好多機其實都係佢代工

2. 420矮散熱分體
菱電
因為大金420系列 係馬拉制 極差
菱電會係相對上比較好

3. 窗口式分體
樂聲 樂信

4. 窗口機
Best 樂聲
Economy 格力

冷暖機壞處
1. 係香港炎熱潮濕環境 如果係用暖氣前無徹底清洗冷氣會有好嚴重霉噏味

2. 相對傳統冷氣會易壞一d 因為零件多左電子版多左 當然唔係一定壞 假設100部傳統冷氣 正常7年內有2部壞 冷暖就大約有6-7部壞 而基本上會壞嘅零件都係室外機 有機會需要搭棚先處理到

3. 依家有d 細細部暖風機 幾百蚊就做到好好嘅暖風效果 香港一年先凍兩星期

變頻窗口機壞處
1. 相對傳統冷氣會比較易壞

2. 由於變頻壓縮機嘅轉速非常之快 雖然壓縮機嘅聲量會細咗 但係由於快速轉動所以會產生高頻聲音 高頻嘅聲音會係好煩擾 好似蚊飛過你耳仔咁 當然又未去到咁高頻 但好多人即使細聱左但都接受唔到 而亦有人係完全聽唔到

漏雪種
https://www.instagram.com/p/CZqxV3aJlJj/?igshid=YmMyMTA2M2Y

3M 清潔劑
https://www.instagram.com/p/CbFLidhLhur/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
部格力變頻窗口買咗一個月,發現部機開好耐先有凍風

係咪雪種有問題?
最近開冷氣訓
格力變頻1匹開28度每個鐘只用0.1-0.2度電
原來咁慳電
你大唔大隻?大隻可以搵你裝冷氣?
師兄想請問邊度有得買淨機,自己拎貨果種

price.com問親都唔俾自取
ching有無裝公屋分體一拖二推介

我條女果度想裝 百老匯上黎睇過位話裝得落但部機有d會突出個台所以佢公司唔接

我想裝三菱重工或大金 1hp+1hp...

感謝
我阿媽屋企嘅𥦬口機樂信 RC-C183E 用咗約20年。最近發覺點開都唔凍。係咪要換機?
大金分體唔凍
室外室內機都有郁
鋁片冇結冰 冇水 完全乾身
同開風扇冇分別

見上個post有師兄都係話部機唔凍
有冇新進展
20年就唔駛考慮啦
其實所謂西斜預大一匹係指部室外機被西斜定吹冷氣果間房/廳西斜
28度 不如開風扇
同埋聽人地講變頻要預多半匹,真唔真?點知自己果度幾多匹夠?
500零尺屋
廳應該200零尺
應向東
要幾多匹既分體變頻先夠呀?
二匹半
任何以上包括牆身
漏種估計如壓縮機頭有著不只見到室外風扇著
搵個一個師傅黎睇
話裝冷暖機要加多條喉申出去
但上網又搵唔到話冷暖機安裝要多條喉
想問真唔真
睇吓有冇洗過機同出面有冇coil 爛
電缐,正式任何分體都不應電缐包在雪種喉內. 冷暖室外要駁排水. 所以唔係好明你所講多條喉講乜.
我都唔明個師傅講咩
淨係係咁話要駁多條喉出牆外面
一係你問佢一係你接受一係你轉個師傅
開咩風同幾多分鐘
重新入種
喺點樣處理?
要唔要搭棚
我部室外機放到勁出,唔搭棚基本上冇得做
想問點樣可以睇用咗幾多電?
要搭,乜型號
間房好細
試過24度凍到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞