冷氣仔 你問我答(7)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
如果有智能電錶,可以用中電app睇
係咪室外要駁排水果條喉?果條喉排水係要點駁架?會滴水?
日立 RASX18CCK/ RACX18CCK
2-3 M 左右長
唔該晒
1)喉短左啲
2)有冇冼過機,有冇自己洗過如有有冇過水使風量正常
3)室內風扇有冇污糟
4) 細風係弱慢,但不知是否機不正常引致慢,當然地方越大越慢
5) 2 同3 check 無事.如室外不太污糟. 你可以買個溫度計再報回風出風溫度(最大風及最低溫),溫差應該有15 度或以上
6)以上假設安裝正常及環境正常
唔該晒巴打詳細解答
冇洗過機, 只有洗隔塵網, 細風時隻手放係出風好明顯知係送風, 涼涼地又唔係熱, 早幾日都要 5-10 分鐘先開始凍, 個凍係好明顯, 今日就 30 分鐘, 只要凍左就唔會變返涼
無論如何如果再係咁會考慮搵人洗機
你可以影俾我睇風扇同蒸發器情況

原來有新 post
巴打,我洗左隔塵網同抹左風扇,其實幾乾淨唔污穢
蒸發器就咁樣

我唔識睇,不過都唔覺多塵,仲戇居居搵個吸塵機吸佢,吸晒 D 水入吸塵機,好彩冇整壞摩打

暫時試多兩日,情況持續地開機會 feel 到涼涼地,跟住變送風,又變涼涼地,每個 step 3 至 5 分鐘咁不斷循環,每次都係等 15 至 30 分鐘先會突然識製冷變凍風,只要一有凍風就正常。請問大唔大機會室外機有野壞左?
1) 停機影風扇葉
2)較大風16 度試吓又係唔係咁
3)有無開風扇?
都係開緊冷氣,停機要聽日再影
開住就咁樣

我呢幾日反覆試緊溫度,平時習慣開 19 度 3 分鐘就凍,呢幾日識變凍前我係有由 19 度較落 16 度,唔知關唔關事,聽日可能一開機較 16 度再 time 時間
冷氣機風扇開最大,室內冇另開風扇
1)要聽埋室外壓縮機聲音,個聲頻高低
2)希望不是漏種引致冰cut.
室外機隔住塊梗玻璃,所以冇辦法聽,check 呢樣要搵師傅拆玻璃
想請教漏雪種都有機會長時間先凍到,但係凍到又 keep 住出凍風呢個情況嗎?
最唔想就係拆玻璃維修室外機,日立師傅又唔肯裝拆玻璃,要另外搵人搞
High cool under 20 , 頭一個鐘好似風扇咁滯

耐左就正常啲,但係感覺同啱啱買差好遠
未知乜問題. 如果一路keep 住凍又唔太似.
地方大小匹數
Emergency button try
就係咁先頭痕,有冇機會係控制板或者電容壞撻唔起個壓縮機?
爸打我上個post問過呢個窿你建議封咗佢
想請問用玻璃膠定其他野

巴打 有無師傅介紹可以換個冷氣機底盤
有點複雜,你可否看到室外喉情況,睇吓有冇結冰. 當以前環境及用法一樣(排除其他因素)
外邊完全遮晒
咁唯有再觀察下,頂唔順果陣拆玻璃搵日立黎檢查
自己洗?
機內亦可看有冇結冰,及風量是否正常
呢樣確定到, 蒸發器冇結冰, 風量完全正常
我有留意到由送風轉正常凍風前, 佢會噴一下熱氣或者聞到一陣霉味, 唔知有冇關係
你個情況會再確定就係一開機唔凍要好耐先凍凍完之後凍一陣跟住又唔凍跟住又凍
肯定唔係咁
佢係 涼風 -> 送風 -> 涼風 -> 送風 每個 step 3-5 分鐘, 循環 15-30 分鐘突然間就凍風, 跟住就一直凍風, 唔會有問題
咁奇怪. 咁唯有聽壓縮機個頻率睇吓先知有咩事. 不過你如果要整都叫人日立
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞