荷里活廣場斬人事件搓心急救是否合理?

383 回覆
36 Like 1176 Dislike
行撚開啦。。。P牌仔
你係做你見既嘢,或者你識,佢係用刀仔拮心,你睇到片,你緊係知咩事,但現在冇人100%知,唯有運用你手頭上既資訊去判斷點做。

總之得1個人施救,冇心跳就搓,多個人就做其他嘢
真,最壞情況都係死,唔做嘅最好情況就係死
遇到呢啲情況根本就無選擇

係要選擇嘅話就係選擇邊個睇落大啲機會救得返
身首異處呢啲唔洗搓
個肚就算爛哂都有機會生存

最多係諗佢傷勢太重 佢人既downtime太長
個人就算執返條命都變植物人

但講經咩 唔通下下隔離有成隊醫護團隊先救咩

同埋你用末期cancer 做例子又唔太恰當
大佬佢得廿幾歲大把青春 突然比人攻擊
比著係你都唔捨得死啦
AED堂已經教左嚴重出血就千祈咪用
作為路人,其實幫手報警,或者幫手問有無人識急救就足夠。

你可以主觀地認為佢無得救唔想加重佢痛苦,但唔建議將呢個主觀立場強加比傷者,尤其是一D已經無呼吸脈搏同意識嘅傷者。
香港普通急救課程無教點用止血帶
應該大部分人都唔識點用同咩傷口用咩方法止血
就算係現場邊有咁多人咁多時間左搵右搵咁多止血敷料 緊係做最緊要嘅急救程序先啦 你估上堂咁一嚟就上帝視角又有x光眼咩
點解cause of death 會係obstruction rather than massive haemorrhage? Open wound 黎喎
野野插落個心到係咪cardiac tampoande同hemothroax呀最common啦,hemorrhage都無死得咁快
溫下書再講經
而家個討論範圍係路人既角色
你話只係做返基本野報警我同意

你可以認為我主觀意願唔應該強加他人
但調返轉睇何嘗唔係盲目機械式操作拖於人?

我只係覺得 路人不加思索咁去做機械式操作 值得商榷
反映大家對生命原則既睇法唔同
有咩高見呀
急救第一目標
維持傷者生命
咁你又點知佢死因係massive hemorrhage呀柒頭
30幾下刀傷WoundRN竟然仲未衝入嚟講點處理
因為華佗都救唔到
教咗,你冇做開都好難做到啲咩,因為未必熟,就算救護,都唔係個個經歷過呢啲case,當下肯去幫,已經係最好

Bleeding control 係而家幾重視既part,歐美國家啲商場除咗有aed,急救箱仲有止血專用既嘢,香港未跟唔識係正常,以前冇咁多呢啲case

都係果句,盡做
其實做cpr前提係無呼吸,無脈搏同無意識
呢個情況下空手唯一有機會救人嘅方法,就係cpr

另外除非個傷者本人根本唔想生存,如果唔係對佢做任何增加佢生存機率嘅行為應該算不上強加意願
冇追哂post,但見到好多人都覺得一定要cpr,但其實冇話止血就代表唔cpr。
首先睇人手,2個人最理想,一個止血,一個cpr。
如果得一個人,我自己取態,有冇野可以包住岀血點先,有既話,點都係快手幾秒包住先,男人除件衫包住都得,紮得幾多得幾多,然後即刻cpr。如果乜都冇就直接cpr直到有人幫手,再止血。
呢啲case齋搓冇用,控制失血都係救人既關鍵,所以2樣都必須,缺一都可以話係一定冇得救。
利申:醫療相關行業
想知胸口多處刀傷可以點樣邊止血邊搓?同埋點搵有效敷料
拎現有資源,對面好似係賣床單,直接係舖頭拎,再包住係佢個身,已經係止血,唔好同我講人地舖頭做生意點點點,純救人角度交流
係囉 Traumatic cardiac arrest做唔做CPR好值得討論㗎喎
利申:斧頭幫老十

見樓上有好多爭論,想比小小意見。

我覺得係呢件事上面將 救護 要做嘅嘢,同 急救 要做嘅嘢溝埋一齊講,係無意思嘅,原因係因為着眼點唔同。係我解釋點解唔同 & 無意思前,想比返個concept大家先。

Trauma case最重要嘅,一定係送院。唔好屌我廢up住,呢個係事實嚟。因為個傷者最需要嘅,係Surgicial Intervention,而唔係任何Level嘅Life Support。

點解我會話 急救員 要做嘅嘢,同 救護員 要做嘅嘢唔同?以internal bleeding & 成身幾廿個傷口,你又止得邊個做得邊樣?作為急救員,工具、人手都有限甚至係不足嘅情況下,你唯一可以做嘅就係做BLS:盡可能stop haemorrhage,但無論如何一定係CPR AED優先。

你可能由會話「救護員又可以做啲咩?」其實都唔係可以做好多嘢,但至少救護員有多啲資源、多啲人手去幫位傷者。而且有救護員可以做ALS,咁就可以處理Trauma Triad。就算要搓,起碼都有CPR機(絕對比人手搓好)、插喉、打大A(即腎上腺素,但唔係個個有牌)。

所以急救員用MARCH嘅mindset嚟幫個位傷者唔係唔啱,只係實務上無咩實際作用,但CPR/AED一定係最有效。所以無論Traumatic Arrest又好,Medical Arrest亦罷,CPR/AED一定係合理。

當然如果多對手,咁咪可以why not both囉!亦係到呼籲香港市民,全民學急救啦!敢就救到人㗎啦!
唔止你包黎無乜意義
一般情況下都係加壓止血
唔得先上止血帶之類
止完或者明顯減緩先包
放血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞