荷里活廣場斬人事件搓心急救是否合理?

383 回覆
36 Like 1176 Dislike
“急救”
Ching好幽默
呢個事件就好明顯話俾你知唔夠血,唔使仲幫佢度下夠唔夠呀?你都識講係要啲血行,你幫佢搓嘅同時血不停流失,咁你搓係為咩?
都係嗰句如果得一個人處理一定係止左血先,你有人幫嘅咁梗係同時做啦。
唔太同意any cpr is better than no cpr
例如果本身個心/大血管就穿
咁唔搓送條downtime 10分鐘嘅暖屍去急症室搞都好過你搓爆個心

當然無人知搓同唔搓邊個好d
而兩大guideline acls atls都係民你搓住先
所以兩
搓心先,嘗試搓到有心跳
先止血嘅話冇心跳嘅都會keep住出血,直至流晒/血小板肯郁
唔識既人先會覺得有討論價值

識既人講都唔洗講已經知個答案

唔搓,「身體」只是一個裝住血既嘅容器

搓,「身體」仲有機會變翻一個人(雖然都好細
果邊屌人唔幫手制服個男人

依邊屌人CPR

香港果然乜鳩都可以屌
冇CTS backup , 冇得及時止血輸血
其實真係好難搞
條腸都斷開一截截
點救都無用啦
見到咁多刀口, 周圍都係血, 根本無從止血.. 點都開始左搓先, 見到邊到出血就叫人幫手按實
心口幾十個洞, 其實都係盡下人士
做cpr前提,就係確認左無呼吸無脈搏,對外間刺激無反應,呢個情況又無工具喺手,唯一可以做就係cpr。
其實回歸現實
唔好太理論層面
你見上面好多專家都未決定到
現實如果有人咁諗/爭論 屍斑都出埋都未決定到
點解要有guidelines?
唔係要你我呢啲小薯/普通人去諗岩定錯
係殺到埋黎時唔洗用腦照做左先
要深究就返去讀幾年書 用十年時間慢慢同啲professor慢慢討論

所以跟guidelines
現場環境安全
Aed , 無心跳就搓
去seven仔買包冰
有係呢啲問題 你鍾意啦
咁唔搓直車去急症室
用10分鐘downtime換返個無搓爆嘅心都唔一定係錯哂嘅
不過無人知最好點做就真嘅
我寧願去打刀手 都唔去搓
都死嫁啦
創傷性心臟停頓唔應該用bls/acls架
讀下acls/atls先,送個血液容器(無心跳既人體)入醫院真係有用?

教科書咪話要直接按壓出血處
佢身上32處刀傷 你㩒得邊個位?
唯一做到嘅得CPR
冇生命跡象止血嚟都冇用
現場無工具喺手,真係唯一靠雙手
就算比埋敷料繃帶三角巾都唔知點幫佢包紮
上次我推個post個揀字都可以嘈一論
首先要有心跳,其他都係次要,所以以加唔使人工呼吸。
咁如果以呢單黎計都啱,普通市民又無架餐咁唯有係唯有齋搓
現場做FA的話,確認完佢清醒指數後應該都唔會有人得閒數佢有幾多個傷口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞