荷里活廣場斬人事件搓心急救是否合理?

383 回覆
36 Like 1176 Dislike
好似影片見到咁樣,傷者個心俾人拮到爛曬,然後一大堆人走埋去幫手搓心, 其實仲有冇意義呢?
識CPR嘅人都知道,部AED係幫AF緊個心臟整返好個rhythm,心臟停止跳動就唔會去電, 個心爛曬你搓落去只會將啲血唧曬出嚟
咁點解仲一大堆人去搓心?
毋忘初心
你肯定AED 淨係幫到AF同埋係「整返」好?
你個CPR係邊到教你
調返轉諗,個心爛晒做咩都無用,唔通搵aa 超能膠痴返,等乾咗再搓咩。都係循例做下啫
如果無心跳無脈搏AED係完全無用
搓下睇下有冇奇蹟㗎咋
咁講真立場死亡做咩都唔會有用
搓最壞情況都係搞到啲血周圍都係唔美觀姐
但最好情況係真係有機會keep到機能運作到救護黎
咁樣都仲有可能救返做植物人嘅....
Trauma arrest無咩可以做
AF???

你想講VF啊嘛
AED確實淨係喺VF(而唔係AF)或者pulseless VT 嘅時候有用
如果asystole或者pulseless electrical activity的話唯一可以做嘅就係打adrenaline同搓
我用字錯左,AF唔係shockable rhythm
急救班好似有教做CPR左先處理傷口

利申:過左期好耐
其實佢咁多傷口 本身已經失血過多
仲走埋去搓 只會令到佢擠出更多既血
一開始已經知救唔到佢
仲要加重佢痛苦。。
真係要請教下, 我只做AF同VF係fibri ge位置唔同,但AF應該係pacemaker個問題? VF 係conduction問題? 其實clinical上AF同VF處理有咩分別我不太清楚,所以開post問問大家睇法
加速失血過多,加速令身體器官停止運作
見到咁既情況應該點做
應唔應該搓 定係應該包扎止血先

等救護入黎解答
唧曬啲血出嚟
問得出都幾肯定樓主冇學過急救
止唔到血,冇脈搏都係要做CPR,你唔做佢一定死
有無medic講下要點做
差好遠wor ching

AF最主要係驚佢啲併發症 ie有 emboli上腦引致cardioembolic stroke,所以治療上就係食薄血丸(華法林/NOAC),然後視乎情況食其他藥嚟rhythm control或者rate control;但係一般嚟講都唔會直接致死

VF就真係半隻腳入咗鬼門關,要即時defibrillate;VF其中一個成因係Torsade de pointe,治療要畀magnesium;同埋事後做ECG睇下個病人會唔會暗啞底有long QT syndrome噉
AF
咁你想講CPR冇用定AED冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞