荷里活廣場斬人事件搓心急救是否合理?

383 回覆
36 Like 1176 Dislike
「整返」好係我自己諗出尼layman表達方法,我唔係cardiologist, 唔係醫生, 急救都唔會講PQRST wave同係講ECG, 就只會講下咩情況會用部機同點用部機

講返「整返」個meaning, 我自己理解就係部機俾一個強大些的電流一次過掃平番亂晒ge pulse (全部depolarize晒? 不清楚) 之後俾個pacemaker睇下可唔可以拎番主導

你覺得我錯的可以指出並指正一下
有冇簽器官捐贈?
係街做急救,普通讀過急救course既識得駁AED,跟ABC同做CPR,由佢analyse rhythm,佢話shock你就㩒制,佢話resume CPR你就繼續CPR咁就夠,其他讓專業的來

佢類似係幫你部電腦reboot,由你個心去睇下識唔識跳返正常
我係覺得個心俾人插到爛晒時做CPR冇用
#19講"止唔到血,冇脈搏都係要做CPR,你唔做佢一定死"
但CPR的原意係如果個心唔跳,我地俾外力個心,希望維持到一定的血液循環? 但個循環都穿曬窿,對咁ge狀態下CPR個成效有疑問
superior? inferior? non-inferior?
成個post無人講下應該點做
一味捉字虱互相反駁其他人講錯咗啲咩
搓左可能有奇蹟 唔搓就咩都冇
但依個情況都係盡人事
香港人係咁
講乜野都係捉人地講錯d乜先
而唔係答左重點先
真係。。。再揼多啲血出嚟
你個名差懶幽默
成效低,係咪代表咩都唔做呢?

咁唔做又有冇其他方法
可以取代到而又可以增加救活佢嘅機率呢?
因為大家都半筒水 唔係專業醫護咪以平常人嘅思維去睇件事
ON撚9
心跳冇左就係死左
失血過多唔一定會死
所以CPR係點都要做
樓上啲人唔係錯嘅,係咁差心口啲血真係會喺傷口鏢出嚟
唔差佢啲器官冇血到都係會死

所以實際上係醫院所有嘢會同一時間做曬,一路叉一路止血一路比返啲血佢

當然上面係好layman咁講, operational自己讀ATLS
血唔行留幾多比你都無用
冇呼吸冇脈搏咪搓得
有既話咪禁住傷口
搓得嘅前題係cardiac arrest
i.e. 唔搓=冇血液循環=器官(esp brain)冇血到=死
搓= 有機會搓得起唔死,然後再扭轉cause of cardiac arrest 去真係救個病人

呢個case,一嚟個心係咪穿曬未知
但唔搓一定死
搓咗會有嘅可能性:
- 夾硬泵到啲血去各個器官 = 有機會救返一命
- 令出血嚴重啲,都係冇血液循環=都係死

咁一定係搏好過唔搏
(咩醫返嘥藥費呢啲一般就唔會喺意外現場咁快consider,咁後生嘅patient一定係之後俾曬optimal treatment都唔夠進步先諗收手

個人認為搓唔搓喺呢個case唯一嘅爭論點,係現場環境係咪安全,呢樣嘢係所有急救嘅prerequisite
謀殺案不能器官捐贈嫁
1.現場環境很全
考過啦…
完了冇補充
唔明點解要斟酌AED 既原理同埋AF VF 既分別
見到有人arrest regardless the source of arrest
冇心跳拖到最後都冇CPR 既結果就係死
就算你trauma case 做晒止血都一樣,止左血,冇心跳,一樣都係會死
做CPR,就算做錯都唔會令情況變差,所以一定係會做
當然,同時做到止血同CPR 既情況會係最好
Any CPR is better than no CPR
呼吸心跳脈搏>出血>骨折
急救原則應該係咁
我覺得人手足夠既話
BLS ACLS都係CAB先 preserve 翻brain oxygenation
如果brain hypoxic咗 真係救翻都流口水

當然control bleeding 都要同時進行 去maximise 個survival rate

個post我又覺得唔係捉人錯處
而係討論緊 大家講下大家觀點
樓主先話CPR唔得 之後又突然shift 去AED for AF
大家都只係討論 糾正下樓主個concept
CPR 幫個心artificial 咁pump 血 除咗bleeding point之外
仲有maintain end organ perfusion好似腦,肝,腎呢啲
雖然流血要止 但比起流血 brain perfusion都不可或缺
現場只可能話人手唔夠 做唔到optimal
trauma resuscitation

另外AED for AF
AF 果樣rhythm control唔係叫defibrillation, 叫cardioversion// synchronised defibrillation

而上面提到Pulseless VT/VF 就先係defibrillation,shut down 佢再CPR restore 翻個rhythm
首先要向左看向右看,再大叫現場環境安全!!
見到AF,此post已完
如果你喺做醫療行業嘅,麻煩你返入你老母個子宮度重新讀過書先好出嚟做嘢,唔好撚害死人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞