荷里活廣場斬人事件搓心急救是否合理?

383 回覆
36 Like 1176 Dislike
唔好你以為你覺得喇
上網已經搵到
唔想睇字可以搵YouTube
再唔啱急救堂而已經有你呢幾個問題嘅答案
喺現場當然係咁

但討論下最理想會係點做啫 下次有一樣情況唔會好心做壞事
唔割呀屌
最重要係direct pressure,用咩嘢唔重要。會用吸水類嘅物料係因為比較容易form blood clot,即埋到口
現場有冇專業止血工具/用品?如果無,個case又無pulse,咁你咪on99咩都唔洗做?理論都要睇實踐架
所以我上面咪講咗針對依個case 搓cpr 係無問題
Trauma Arrest入面,止血唔係優先過CPR。

如果係Team Approach,應該係分工合作,同時間處理呢2樣嘢。

如果係Single Rescuer,咁應該係做CPR,並盡快叫人嚟幫手,並盡可能做埋止血。

但如果係Haemorrhagic Shock,咁唔晒諗,止血行先。

大家講緊嘅MARCH,係建基於Trauma 發生咗,但未Arrest前嘅個段黃金時間,要做嘅嘢嘅順序。
我同意咩都唔清楚既情況下最好搓住先
但係唔一定係對傷者最好

假設downtime唔耐 其實唔搓最多腦部同重要器官缺氧一段時間 有d功能受損
但至少d血流失無咁慢 仲有d血用住先
搓左可能連剩返d血都pump埋出黎
唔搞咁多野急送入醫院identify到邊d大血管出血
做返修補有機會生存機會率仲高 (理論上)
實際上太多程序野 搓唔搓救返機會都極低
或者如果有機會做到院前輸血又會唔會有幫助?
絕對會有好大幫助,但成本太高,消記唔會做,更加唔晒討論老十有冇咁嘅知識水平同技術去做。

我都係消記老十😔😔😔
討論D 冇機會做到既事有乜用?

而家講緊係行行下街見到有人受傷喎
點輸血呀大佬
屌你
院前就緊係講緊救護車啦,外國都有得做緊急輸血啦…
我想講既係救護有無機會做到啫
好似外國救護員都有院前插喉 香港好似暫時未有?
其實所有guideline 都係改左十萬八千次
好多野我地一直做緊既都未必係岩架
所以先要討論同埋研究
唔好覺得人地問既問題同你認知唔同既就一定係on9
Traumatic Arrest本身存活率係真心低 唔stop blood loss更加係再減低存活率
呢類severely injured patient 一般正常人又無乜資源/院前急救知識既情況下 直接cpr係最可以幫到手既野了
Priorities of Treatment in Trauma Arrest
Aim to simultaneously address all following priorities with the resources available:
• Stop the bleeding
• Open the airway and assist the breathing
• Decompress the chest (finger thoracostomy)
• Gain adequate vascular access and restore circulating blood volume
• Early damage control surgery.
急救ABC行先都唔知?
但現場環境唔安全,比我會走先
唔應該cpr啦,加速左死亡,唉
係咪因為外國去醫院既時間會耐D先會有
香港插得黎分分鐘都到左醫院
你又知唔應該CPR?
巴打唔好扮消記老十喎 以我所知 消記上年先更新咗指引 trauma cardiac arrest 止血係最優先
因為根本無用,同埋反而可能有害,增加左胸腔內壓力,令到血液回流再減少
Priority must be given to finding the cause and to STOP THE BLEEDING.

From trauma Victoria
https://youtu.be/DUaxt8OlT3o

Stop talking like an idiot
CPR係整rhythm 你起度學返黎?
你係student定咩?
呢位清真心痴線
唔止要剪牌
記住無pulse 無呼吸搓就得啦
自己啲記憶唔好再信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞