荷里活廣場斬人事件搓心急救是否合理?

383 回覆
36 Like 1176 Dislike
急救第一樣野assessment
第二樣野係call for help
call for help 唔一定淨係打999
仲可以叫人幫佢control bleeding
然後你咪搓囉
其實佢唔係完全錯,個心插到爛曬的確cpr都無意義
佢講錯af姐
大家唔好拎上帝視角去睇先

依家討論緊兩樣野。一係止血,二係CPR
兩樣野其實都係幫緊個病人
用係一個Trauma Arrest既病人亦都係無錯
面對緊Bystander CPR既果位市民
可能佢只係上過急救堂既普通市民
你叫佢identify bleeding point stop bleeding可能太高深
佢Perform CPR 佢做佢識而且無錯既事情
睇唔到有咩唔合理既地方

有人話Priority should be given to Stop bleeding
其實無錯,但唔代表CPR係一樣錯既野架嘛
識做既咪幫手止血囉
唔識喎但識搓人既
去幫手搓maintain minimal circulation
我都睇唔到有咩唔合理既地方
有啲想知樓主係咩Post
如果係layman 就算啦放過樓主
但AF VF PQRST 咁講出黎
我有啲驚
收撚皮啦
但大量出血嘅cardiac arrest patient, if cannot stop the bleeding, cpr都真係無意思
請問中咗30幾刀點樣immediate treatment of reversible causes encountered in TCA
係現場點知身體裡邊係點.....
冇呼吸冇 pulse 點都搓左先架啦
可能無咁Effective
但我想帶出既Point係我地唔可以話佢地做錯
我覺得呢樣野好緊要
唔想搞到以後大家唔肯去施予援手
就係因為有班冷氣軍師日日紙上談兵話人地唔岩
CPR可能會幫倒忙,呢個都係事實
上面師兄貼既Guidline係寫 Chest compression maybe ineffective and consider as low priority
唔係話Do not perform chest compression until bleeding control
我想重申既係我地唔應該話出手幫手既熱心市民係錯
樓主pin this 啦
嗰兩條撚樣,都唔知咁執着做乜嘢
睇死佢哋喺現場咪又係嚇到瀨屎
插咗咁多刀,擺明死㗎啦,你幫到幾多咪幾多囉,仲要諗CPR會必更多嘅血出嚟
如果嗰位市民啊,冇急救常識,求其搵啲嘢幫佢止血,你哋咪又係屌佢點解唔做CPR
On79
我仲以為係學術討論
討論緊呢個情況理想地做咩最好,同埋先後次序係乜

其實都拎咗咁多文章同咁多guideline出嚟都係話止血先有無諗過份guideline出來肯定係有佢嘅理論原因嘅

譬如樓上有人話:個人畀人插咗幾十刀,點止血?

其實行去急救嗰個人唔會數到有幾多刀,而就算幾多刀,都係盡量止血先

咁嘅情況點止血呀?
咁我相信呢個係個人既經驗,技巧,同創意問題。用一塊布或者衣服大範圍直接按壓,或者視乎位置睇下可唔可以環繞軀幹包紮,仲有嘢可以做嘅。

跟住又有人話:插左咁多刀,一定止唔到血㗎啦,不如做心外壓好過。

咁心外壓九得返嘅機會都係好低,效率都係差,咁係咪唔使做?

最後最後唔知大家係咪專業人士或者行內人,講咁耐都冇人拎研究guideline,冇人講journal.

是咪得我太認真
hypovolemic-->stop bleeding
無呼吸就搓
pre hospital/field treatment 冇限死技巧
所以呢個係個人知識,經驗,技巧,同創意問題
https://youtu.be/XsNlkqAK6KM

求其youtube搵到有個Dr. 講traumatic arrest, 佢都未必啱曬,不過參考下
其實佢都係summary左幾個理論咁解

15:02 紅字CPR doesn't work
其實冇人話做cpr錯,我以為係講緊點樣做好啲,係一個學術討論
個個見到話止血,就好似講到淨係淨係止血唔做CPR其實只係講緊個次序問題
首先兩位死者安息RIP

其實如果當下目到佢咁斬呢, 其實bystander唔係做cpr 唔係止血
係問佢有咩遺言呢個比較合理啲

不過唔好又ITLS 又乜野TCCC先
真係要夾硬搵野做 要救既 邊道出血量大咪壓邊道meanwhile另一個人繼續cpr囉
屌你水管都穿鳩左, 點boom 水落個boom 到都無用架
AF 同VF都分唔到
真係好layman
認同呀 所以我唔會話cpr錯
其實應該止血先
不過咁既情況都做唔到啲乜..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞