荷里活廣場斬人事件搓心急救是否合理?

383 回覆
36 Like 1176 Dislike
一定係止血先!唔止搓黎都無用
你當個個都上帝視覺咩?點睇到有幾多傷口啊,冇心跳就要搓假啦。
如果係大量出血要優先處理,你搓佢就係為咗啲血繼續行,都冇血嘅話搓都無用
總之一句,無心跳無呼吸就要搓
冇心跳止血嚟做乜撚?
香港做急救真係慘過做狗
你搓就係為咗保持血液循環,啲血不停流咁你搓有咩用?如果人手多咁梗係同時做啦,如果得一個人一定係搵啲嘢包曬啲大量出血傷口位,之後先開始做CPR
你個心爛曬,點解唔做CPR搏下?
你唔理佢都係死.....
合理 以下簡單解釋
可以參考cpr on gunshot victim
circulation 仍然係重要
restore breathing + heart beat

重點係cpr 只係其中一個intervention
同一時間止血,小心stroke 之類

不過講真,捅到咁真係unlikely to survive
就算保得住條命應該都變植物人
出血太多,亦都冇咁快救到
downtime一定極長

btw 想討論vf嗰啲 不如從perfusion 入手
正確

心肺停死得快過流血
大量出血一定係優先處理,正如你所講,如果有多個人嘅當然係同時進行
真係有急救證書嘅人呢啲環境一定知道唔可以亂掂佢
只會保持鎮定幫佢報警
條友似足地鐵幫手捉色狼果啲廢柴咁
純粹想威威食雞
係啦 冇心跳就死路一條

同埋好似教冇邊樣比邊樣
唔知果陣傷者咩情況
如果斬到冇心跳 同佢搓都合理
其實樓主個問題都係值得問(唔計AF個part)

創傷性心臟停頓之後做唔做cpr
係醫學上係幾有爭議性,因為大家都無乜data去支持搓定唔搓
尤其係係入左急症室之後
好多guideline都係話係唔阻到其他醫療程序下可以搓,甚至係唔搓,因為cpr幫唔到心臟停頓嘅主因

不過係到醫院前
兩大guideline (ACLS / ATLS)都係叫你搓嘅
地獄見
立場新聞死咗好耐啦,你做乜撚嘢姐
屌,唔識咪出黎亂拋term啦
重點咪就係照搓咗先
喺街心跳停咗,除咗搓同駁 AED 都無乜嘢可以做到
尤其是喺香港你預期搓兩三個字都會有救傷車到場
https://www.youtube.com/watch?v=13Jy51AVF6w
點解要加密咁神秘呢?
其實無討論空間…識既一定係搓左先

心唔跳,無有氧的血去個腦同其他器官,必死

搓其實係比得幾多得幾多,起碼啲血係可以行到先,有冇足夠既血係後話
樓主度多幾年書先出黎柒啦
BLS都識得多過你就唔好獻醜啦
正確 所以其實雖然個時成日笑尻個隻藍色任何人
但我好欣賞佢激活人心呢個推廣
好簡單cpr就係無心跳無呼吸你唔做佢咪死囉
所以基本上唔會令情況變得更差

可能你緊張唔識判斷唔識跟節奏
Aed就好幫到手 佢唔係淨係電尻你去顫架嘛
佢幫你判斷埋比埋聲你跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞