荷里活廣場斬人事件搓心急救是否合理?

383 回覆
36 Like 1176 Dislike
keep有血循環重要過失血,冇循環,止咗血都係死
There is currently no definitive animal or human evidence to support the use of external chest compressions in patients with traumatic cardiac arrest secondary to hypovolaemia, and further work is underway to try to answer this question. External chest compressions should therefore not delay critical interventions in traumatic cardiac arrest (listed in Table 1), unless it is suspected that there is an underlying medical cause for the cardiac arrest.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291327/
收聲啦
林作仔
想問點解柒又要加樣衰咁多此一舉?你文盲黎?
重點係,你有天眼上帝視角就睇到個發生過程姐

現場既人點會知佢有無比人插爛左個心

唔知又點會唔做CPR

弱智都衝出黎開post
加劇傷勢
一個人做得cpr已經叫做半死亡狀態
仲有得加劇傷勢?
點會無,本身大出血,再壓多啲血出黎,咪加劇左
無呼吸無脈搏=死亡狀態
即係令到條屍 傷勢加劇
Ok you win
建議你讀BLS然後進修ACLS
照你咁講死亡狀態直頭咩都唔洗做啦邊個話無pulse無呼吸就係死亡狀態?你自己發明?
就係做cpr 希望佢個腦維持有血運行 令佢唔好真係變左條屍囉
你唔做cpr 過多一陣去停屍間慢慢幫佢止血啦
問題係traumatic cardiac arrest做cpr係無用,因為無血pump到出去,甚至可能會令blood loss多左,所以最ideal情況係唔洗做
以你講法
做=令血流多左=死
唔做=無血到=死

結論=做唔到都係死,所以唔使做
其實係,做左都無用,只係心理安慰
我會覺得一個行外人,甚至係一個無接觸開急症/心胸外科嘅醫生會同意應該要做bystander cpr
道德上就更加應該要搓

想傾嘅係搓係咪真係有用
cpr係心胸創傷嘅病人
係無乜用(都無血,搓來想泵d乜?重未計可能有obstructive shock)
同埋可能令個心再傷d/傷到做手術都救唔返
所以先話係入左院後搓唔搓係有爭議性
resuscitative thiracotomy
想搞笑但成立唔到你知唔知搓字點讀
唔應該搓的

樓豬已經畀paramedic 婊揚緊
我相信急症室專科醫生多啲囉
咩料 AF 同VF都唔識分
咩pacemaker? 你係未想講SA node
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞